Отидете към основна версия

11 202 10

Над 80% избират евтини жилища

  • малайзия-
  • жилища-
  • цени

Средната покупка цена в Малайзия рядко надвишава 117 000 USD

Снимка: Shutterstock

Рисковете от увеличаване на цените на жилищата в Малайзия все повече намалява, тъй като търсенето е съсредоточено на по-евтините имоти под 117 000 USD. За периода януари-септември 2019 г. 83% от сделките са били на стойност до въпросната сума, сочат данните от анализ на банка Bank Negara Malaysia (BNM).

Централната банка на Малайзия отчита, че през третото тримесечие на миналата година се наблюдава умерен ръст в цените на жилищата на фона на стабилно търсене на жилища в долния ценови сегмент. Активността сред купувачите остана стабилна през цялата 2019-а на фона на различни инициативи, сред които освобождаване от гербов данък и отстъпки от страна на строители.

През последното тримесечие на 2019 г. обемът на новопостроените жилища на цена до 70 400 USD спадна, независимо от високото търсене. Спад се отчита и в броя на пуснатите в експлоатация нови жилища, което също може да доведе до ръст на цените. В момента се наблюдава свръхпредлагане на жилища и къщи. Държавата се опитва да разпродаде имотите, като „сваля ценовата летва” за чуждестранни инвеститори по програмата „Златна виза”.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.

Свързани новини