Last news in Fakti

19 Април, 2020 18:15 5 034 3

Страна привлича инвеститори с умерени цени

  • малайзия-
  • жилища-
  • цени-
  • чуждестранни инвестиции

Малайзия, достоен конкурент на Сингапур

Страна привлича инвеститори с умерени цени - 1
Снимка: Shutterstock

Луксозните апартаменти в Малайзия са с между 4 и 6 пъти по-евтини от тези в Сингапур, с което страната безспорно привлича много повече чуждестранни инвеститори. През последното тримесечие на 2019 г. средната цена на лукс жилищата е била 98 000 USD, което само с около 1000 USD по-евтино спрямо същия период на 2018-а, сочат данните на Националния информационен център относно собствеността. В началото на 2020 г. значително се увеличи срокът на „престоялите” оферти. Специалисти отбелязват, че пандемията от коронавирус е оживила дори сегмент като например тази на земеделските имоти.

След като малайзийският имотен пазар „прегря” през 2011 г., правителството предприе редица мерки за охлаждане, включително ограничаване на стандартното кредитиране и минималните ценови прагове за чуждестранните купувачи, припомнят брокери.

Транзакциите стабилно отчитаха спад, като достигнаха дъното през 2017-2018 г. През миналата година правителството още повече понижи праговете за чуждестранни инвеститори в жилища – от 231 000 USD на 140 000 USD, макар не всеки щат да въведе въпросните ограничения.

До началото на пандемията най-много сделки бяха регистрирани в щата Пенанг, който обхваща остров Пенанг и град Себеранг Перай на Малайзийския полуостров. Някога наричана Силициевата долина на Изтока, щатът силно развива технологичния сектор, който привлича специалисти от чужбина. Средната цена на жилищата там е 101 000 USD, което е над средното за страната, но малко по-евтино от средните стойности в Куала Лумпур, които са 180 000 USD.

На остров Пенанг парцелите за жилищно строителство са ограничени. Цените на имотите варират от 185 000 USD до 3.5 млн. USD в зависимост от местоположението. Жилища могат да се продадат както за 92 000 USD, така и за 1.16 млн. USD. В същото време 83% от местното население избира жилища в долната граница на средния ценови клас.

Анализатори отбелязват, че Малайзия запазва своята привлекателност за чуждестранните купувачи, най-вече благодарение на разумните цени на хранителните стоки и имотите. Също така предлага отлични медицински условия и широко се използва като втори език английския. Повечето чуждестранни купувачи идват от Китай, Южна Корея, Япония, Хонг Конг, Бангладеш и Великобритания. По-малко са от Тайван, Индия, Сингапур, Индонезия и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    3 1 Отговор
    Ганьо се е засилил да инвестира.
  • 2 ket2004

    2 1 Отговор
    Има Български ресторант там. В топ 10 е сред най-добрите на острова.
  • 3 No Exit from Brexit

    2 0 Отговор
    Сингапур е по-добре от почти всичко в Европа, затова цените са в пъти по-високи. Малайзия е далеч по-напред от България, но Сингапур е друга планета. Когато се плаща в пъти повече за имот, значи точно толкова мястото е по-добро. Не можеш излъга пазара.