Отидете към основна версия

3 252 18

Енергийната ефективност е само на хартия

  • енергийна ефективност-
  • саниране-
  • жилища-
  • данни-
  • статистика

Само 7% от жилищата в действителност пестят енергия

Снимка: М. Богданова ©

През последните години много се говори за енергийната ефективност на жилищата. Основната причина е, че финансирането идва по линия на европейските програми за намаляване на вредните емисии. Редица държави успешно обновиха хиляди апартаменти в стотици жилищни сгради. У нас обаче се оказва, че енергийната ефективност не винаги дава резултатите, които се целят. В действителност едва 7% от жилищата отговарят на изискванията за енергийна ефективност, като е необходимо да бъдат санирани над 700 000 сгради, сочи анализ на Камарата на строителите в България. Общо 184 млн. кв.м жилищна площ трябва да бъде обновена. За целта са подготвени 3250 проекта. Те са одобрени и чакат финансиране. „Проблемът е толкова голям и толкова мащабен за България, той не може да бъде решен с една програма, с един механизъм, с една форма”, казва изпълнителният директор на Камарата, Валентин Николов, цитиран от БНР.

Към днешна дата 40% от фирмите в бранша работят без промяна, а при още толкова се наблюдава забавяне и свиване на дейността . Между 15% и 20% са преустановили напълно работа.

За последните 5 години близо 50% от строителните фирми, които са поискали от НАП удостоверения за работа в чужбина, вече не съществуват в правния мир. 8 от 10 фирми са фалирали заради проблеми с плащания от основния възложител.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини