Last news in Fakti

4 Май, 2020 16:18 3 246 18

Енергийната ефективност е само на хартия

  • енергийна ефективност-
  • саниране-
  • жилища-
  • данни-
  • статистика

Само 7% от жилищата в действителност пестят енергия

Енергийната ефективност е само на хартия - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните години много се говори за енергийната ефективност на жилищата. Основната причина е, че финансирането идва по линия на европейските програми за намаляване на вредните емисии. Редица държави успешно обновиха хиляди апартаменти в стотици жилищни сгради. У нас обаче се оказва, че енергийната ефективност не винаги дава резултатите, които се целят. В действителност едва 7% от жилищата отговарят на изискванията за енергийна ефективност, като е необходимо да бъдат санирани над 700 000 сгради, сочи анализ на Камарата на строителите в България. Общо 184 млн. кв.м жилищна площ трябва да бъде обновена. За целта са подготвени 3250 проекта. Те са одобрени и чакат финансиране. „Проблемът е толкова голям и толкова мащабен за България, той не може да бъде решен с една програма, с един механизъм, с една форма”, казва изпълнителният директор на Камарата, Валентин Николов, цитиран от БНР.

Към днешна дата 40% от фирмите в бранша работят без промяна, а при още толкова се наблюдава забавяне и свиване на дейността . Между 15% и 20% са преустановили напълно работа.

За последните 5 години близо 50% от строителните фирми, които са поискали от НАП удостоверения за работа в чужбина, вече не съществуват в правния мир. 8 от 10 фирми са фалирали заради проблеми с плащания от основния възложител.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 лепни тапети в пещерата

    28 0 Отговор
    Да ама едни 5 камиона с купюри от по 50лв заминаха у ряката за стиропорец.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гербав трол

    34 5 Отговор
    При средна цена от 17 000 лева на апартамент за санирането от герберската мафия та за каква ефективност може да говорим - след колко години ще се изплатят тези пари даже и да пестят 20-30% от сметките.

    Единствено фирми и кметве приближени до ГЕРБ намазаха от санирането - съответно и пари отидоха и по-нагоре до самите гербаджии.
  • 5 Факти са т.у.л.у.п.и

    5 0 Отговор
    Що ме триете, бе, страхливци

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Куче влачи .рейс

    8 0 Отговор
    Диря няма
  • 7 Санирането

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Факти са т.у.л.у.п.и":

    Е хубаво като мероприятие. По принцип. Трябва повече качество. И не само стиропор а и Инсталации
  • 8 Леля Цецка

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Факти са т.у.л.у.п.и":

    Не са те разбрали
  • 9 Poko

    12 0 Отговор
    Няма да бъркате далаверата, аааааа!
  • 10 габровец от варна

    8 0 Отговор
    Бе колко хора станаха дерибеи покрай туй саниране!Ааа далаверата е много яка.😅😅😂😂
  • 11 Я. Петров

    6 3 Отговор
    Ако бяхме вкарали пари за новото поколение на ко генерациите на тецовете на газ, хем топлото, хем тока щеше да ни е евтино. И парите у джобето на бедния бугарин. Ама немой се краде бе братя.

    Коментиран от #12

  • 12 ко генерация

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Я. Петров":

    Тази, меко казано, безумна идея, вече 10 години витае в публичното енерго-пространство. Никой не се замисля като, как се променя "Технологична схема" на вече изградена ТФЕЦ. Същноста на идеята е да се инсталират "газови турбини". В България няма нито една такава, информация за тях има в стария учебник на проф. Опрев - "Парни и газови турбини". От него се разбира, че една ТФЕЦ с добре оразмерени и изградени утилизационни съоръжения включващи: основен бойлер, спомагателни бойлери, експандери, подгреватели различна степен и водогрейни котли за БГВ и отопление, при наличието на добри парни котли, с нищо не отстъпва на Ко-генерацията с газови турбини и котел-утилизатор. Нещо повече, парният котел на ТФЕЦа, въпреки че е основно съоръжение, е само един елемент от технологичната схема и може да бъде преустроен да работи с различно по вид гориво. Примерно ТЕЦ"София" от въглища, премина на газ с резервно мазут. Докато газовата турбина може да работи само с газ. Само искам да припомня, че и сега "Топлофикация София" е осигурена срещу "газов рекет" , посредством резервното гориво мазут . Хубав-лош, но мазутът го произвеждаме и голями проблеми с доставките няма. Същевременно с преминаването към газови турбини си „слагаме сами въжето на шията”, при което не ни остава нищо друго, освен да се молим "Големият брат" да не ни ритне столчето.
    Допълнителен проблем е по-краткият „живот” на газовата турбина в сравнение с парната.
  • 13 Русенец

    5 0 Отговор
    И въпреки, че схемата е очевадна, никой няма да потърси сметка на никого.
  • 14 ФАКТИ

    2 0 Отговор
    ОТ САНИРАНЕТО ИЗЧЕЗНАХА 4 МИЛИАРДА ТОВА Е СМЕТКАТА

    Коментиран от #17

  • 15 гост

    1 1 Отговор
    Незнам но аз съм доволен от санирането на блока температурата в къщи се дигна с 5-6 градуса наи малко,боядисаха входа целия,смениха снова домофонната система плафоните и ключовете за осветление,сложиха пвц дограма и решетки на мазите,сложиха изолация на тавана на мазите,смениха входната врата ипощенските кутии,направиха покрива ,терасите ги изидаха и сложиха пвц дограма.А смениха и дограмата на входа, изолация и покритие на козерката на входа ,нов грумоотвод ,нови траби на водостоците и траби за климатиците под изолацията за конденза.
  • 16 Бисер

    1 0 Отговор
    Можеш ли да смяташ.120 м2 къща , точно толкова ми излезе изолацията.Минавайки през зимата , мога да кажа , че 600-700 лева ще са достатъчни за отоплението на къщата през зимата и преходните месеци , 22-23 градуса температура.Говорих с колеги и комшии , при тях сметките са 250-300 лева месечно.
  • 17 Сеирджия

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ФАКТИ":

    Не са изчезнали. По местата са си.
  • 18 гост

    0 0 Отговор
    У нас нищо не се прави както трябва или както е според общоприети стандарти на строителство. Една фирма взима 3 пъти по-малко с фактури и гаранция, с материали от реномирани марки и според стандартите, сравнено с тези от санирането. Те облепят панелките с епс, боядисват входовете с блажна боя и слагат най-евтините пдв дограми с обикновенни, довйни стъкла, инак фактурата е като за феноменални ремонти по най-високите стандарти за енергоспестяване.