Отидете към основна версия

6 761 12

Закон гони некоректни наематели за 2 дни

  • собственик-
  • наемател-
  • отношения-
  • испания-
  • промяна-
  • закон

Испания променя условията

Снимка: Shutterstock

Адвокатско дружество от Испания внася предложение за промени в законодателството, което да позволи на собствениците на жилища да гонят некоректните наематели за 2 дни. Причината за подобна мярка е, че подобно явление е доста разпространено в южноевропейската държава. Каталуния е лидер по брой оплаквания (бел. ред. средно по 20 на ден) в полицията и съда от собственици, които са се сблъскали с некоректни наематели.

Адвокатите предлагат да бъде въведен срок от 48 часа от момента на пускане на молба в полицията за некоректен наемател. В течение на това време последният трябва да представи доказателства, че той има право да се намира в жилището. В противен случай в края на втория ден наемателят ще бъде принудително изваден от имота. С цел смекчаване на процеса на изселване, адвокатите предлагат със задействане на процедурата по принудително извеждане от имота да се уведомят и социалните служби, които веднага да започнат да търсят временно жилище на некоректните наематели, за да не останат те на улицата.

За целта е необходимо да бъде въведена промяна в Наказателно-процесуалния кодекс. "Не може да продължаваме да си затваряме очите, когато става дума за нарушаване правото на частна собственост и да поставяме под заплаха обществения ред", допълват авторите на промените. Според тях, действия в момента закон е несъвършен и помага на "мафията, а не на правосъдието".

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.

Свързани новини