Last news in Fakti

9 Септември, 2020 13:21 6 745 12

Закон гони некоректни наематели за 2 дни

  • собственик-
  • наемател-
  • отношения-
  • испания-
  • промяна-
  • закон

Испания променя условията

Закон гони некоректни наематели за 2 дни - 1
Снимка: Shutterstock

Адвокатско дружество от Испания внася предложение за промени в законодателството, което да позволи на собствениците на жилища да гонят некоректните наематели за 2 дни. Причината за подобна мярка е, че подобно явление е доста разпространено в южноевропейската държава. Каталуния е лидер по брой оплаквания (бел. ред. средно по 20 на ден) в полицията и съда от собственици, които са се сблъскали с некоректни наематели.

Адвокатите предлагат да бъде въведен срок от 48 часа от момента на пускане на молба в полицията за некоректен наемател. В течение на това време последният трябва да представи доказателства, че той има право да се намира в жилището. В противен случай в края на втория ден наемателят ще бъде принудително изваден от имота. С цел смекчаване на процеса на изселване, адвокатите предлагат със задействане на процедурата по принудително извеждане от имота да се уведомят и социалните служби, които веднага да започнат да търсят временно жилище на некоректните наематели, за да не останат те на улицата.

За целта е необходимо да бъде въведена промяна в Наказателно-процесуалния кодекс. "Не може да продължаваме да си затваряме очите, когато става дума за нарушаване правото на частна собственост и да поставяме под заплаха обществения ред", допълват авторите на промените. Според тях, действия в момента закон е несъвършен и помага на "мафията, а не на правосъдието".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЕЛЯНИН

    25 2 Отговор
    В България... КОГА?
  • 2 The Ghost

    4 8 Отговор
    Поредното Тъпо ъгълно заглавие
  • 3 Бачо Киро

    2 9 Отговор
    Айде и тея ще карат хората да доказват невинност, вместо подаващият молбата да доказва, че има причини и другият е виновен. Като гледам всеки ден някъде някои променят демокрацията, с която иначе всички се кичат и блъскат в гърдите. Отиваш и пускаш една молбичка в петък и в понеделник им бият шута, а гламавия наемател ще събере "доказателства, че има право да е там" на кукуво лято за 2 дни... Ако пък и издебнеш момента да го няма в града еххееее...

    Коментиран от #5

  • 4 Boxer 3.0

    25 2 Отговор
    В Испания има над 100 000 жилища заети от т.н. "окупоси" (самонастанили се). Сган от целият свят!
    Най-фрапантният случай беше с медицинска сестра, работила 2 месеца ковид отделение. Когато се връща, не може да си влезе у дома. Патладжаните се намърдали вътре и си говорят през вратата, а полицията вдига рамене!!!
    Последното издевателство на държавата над испанците беше, когато им позволиха да дадат окупираният адрес, за да получават социални помощи!
    Пълна свинщина, на която, се надявам, да й дойде краят!

    Коментиран от #6

  • 5 Не ти е ясна темата

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бачо Киро":

    Първо: От може би 10 години задължително се подписва изчерпателен договор с правата и задълженията и датата на плащане. Договора се заверява и от общината. Обикновенно наематаля плаща три наема напред. Едната за наема, другата се връща когато издаваш апартамента и се отремонтират всички повреди по него а третия взема офиса. До сега наемателите които имат малки деца не можеха да ги изгонят а сега социалните гледат дали имаш възможност да ги издържаш и могат да ти ги вземат.
  • 6 Така е но

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Boxer 3.0":

    Ако има само едно жилище и се е обадила до 48 часа, полицията ще ги изхвърли на първа а багажа през балкона.
  • 7 Българите да внимават

    12 0 Отговор
    Сороспиите нещо си правеха устата да направят нещо такова и в България. Даже брояха свободните апартаменти за да настаняват мамби.
  • 8 Ссмокар

    7 0 Отговор
    Преди време приятел съдия ми каза,че ако лилати се настанят в селската ми къща и нямат собствена,единствения начин на гонене е чрез съд! Така е и ако се настанят в колата ти!
  • 9 Gen Gurko

    4 1 Отговор
    Когато в Англия дадеш жилище или къща под наем, особено на негри, но и не само, животът ти се превръща в ад когатто успееш да си го върнеш, с безкрайни съдебни процедури и протакания. Има специални съдии с които работиш по въпроса, трае с години, загубите ти възлизат на десетки хиляди паунда, а състоянието е като след наш малцинствен набег на необитаема вила. Не се шегувам. Никога , ама никога не бих си дал имота под наем там. Ако така е били в Испания, този закон трябва да празнуват като национален празник.
  • 10 Една софиянка

    3 0 Отговор
    Един роднина се беше настанил в мой ап. и беше натрупал сметки за над 3000 през 2004г. Трябваше да извърша самоуправство, защото законът беше на негова страна и имаше прокурорско постановление да се върне. Наложи се да продам скоростно и така... Ужасна държава, която е на страната на паразитите и престъпниците.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Колт

    1 0 Отговор
    интересно, как американците решават въпроса със самонастанили се наематели в частен имот.. без значение от раса, пол и възраст.. и да ли въобще е възможно...