Отидете към основна версия

15 638 5

Нова тенденция при наемането на жилища

  • испания-
  • балеарските острови-
  • палма де майорка-
  • стая-
  • наем-
  • цена

Бум в предлагането на стаи

Снимка: Shutterstock

С 80.9% се е увеличило предлагането на стаи под наем в Испания, а не жилища. Тенденцията е от началото на пандемията с коронавируса. Предлагането на Балеарските острови, например отчита ръст от 46.2% през октомври тази година спрямо март, сочат данни на изследване публикувано от Idealista.

Тенденцията е особено видима в големите градове. Така например, в Палма де Майорка броят на отдаваните под наем стаи се повиши с 40.1%.

Основната причина за тенденцията е, че все повече испанци са готови да споделят жилището си с други хора, тъй като така е по-евтино. „Много са хората, които не могат да си позволят да наемат цяло жилище“, казва президента на Асоциацията по обслужване на недвижими имоти на Балеарските острови Антони Гайя.

Балеарските острови са сред най-скъпите региони за живот в Испания. В същото време е сред най-пострадалите от пандемията от коронавируса. От март 2020 г. безработицата расте, а с всеки изминал месец се увеличава и броят на съкратените.

Независимо от факта, че на пазара на недвижими имоти на Балеарските острови цените отчитат лек спад, наемните нива растат в резултат на силното търсене. Така например, ако по-рано стая в Палма де Майорка е можело да бъде наета срещу 200 EUR на месец, то сега цената не е по-малко от 300-400 EUR на месец. „В крайна сметка да се плати 300 EUR за стая излиза много по-изгодно, отколкото 800 EUR за цяло жилище“, допълва Гайя.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.

Свързани новини