24 Ноември, 2020 11:11 8 453 9

Близо половината население смята да смени жилището си

  • испания-
  • жилища-
  • купувачи

Испанците предпочитат новото строителство

Близо половината население смята да смени жилището си - 1
Снимка: Shutterstock

В идните 5 години 42% от испанците планират да се преместят в друго жилище. Това показва допитване проведено от местната компания по недвижими имоти Vía Célere. 54% от анкетираните заявяват, че планират да отидат в по-хубав имот, а 22% търсят имот в по-подходящ район. 19% искат да намерят място, което в по-голяма степен да съответства на техните потребности, проявили се по време на карантината. Останалите 5% разглеждат покупката на жилище като инвестиция.

Близо 2/3 от испанците планират да купят жилище ново строителство, а останалите 1/3 са съгласни и на имот от вторичния пазар. Интересът към новото строителство е продиктуван най-вече от това, че тези имоти са с висока енергийна ефективност, заявяват 7% от респондентите. Малко над 70% избират жилище от първичния пазар, заради новите по-качествени материали, а 56% - заради местоположението на сградата. Близо половината от анкетираните са привлечени от съвременния дизайн на апартаментите, а 40% - от вътрешната инфраструктура. 72% от испанците обръщат особено внимание за строителната фирма, изпълнила проекта.

Допитването също така показва, че 58% от испанците живеят в собствен дом, а 26% са наематели. Други 16% обитават имот на роднина или приятел. В същото време 83% от респондентите признават, че биха желали да имат собствено жилище, а само 17% - предпочитат наема.

Основната причина да не могат да си купят собствен дом при 92% от анкетираните е липсата на пари. 20% за момента не възнамеряват да сменят жилището си, а 8% признават, че не могат да намерят подходящ имот в квартала, в който искат.

През последните няколко години в Испания са популярни и банковите разпродажби. Така например, в момента на пазара са пуснати 3500 имота на цени с близо 40% под пазарните. Наемните нива също спадат, но въпреки това повечето испанци предпочитат да наемат стая, вместо цяло жилище, тъй като им излиза по-евтино.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брадвата

    8 4 Отговор
    А у нас, в частност в неповторимата София, търсим ЕПК и панелки, щото сме много умни и обичаме да живеем в чисто, уредено и да сме сред елита на нацията!
  • 2 Сила

    21 0 Отговор
    Ние с Мъск отиваме на Марс! Вие тука се оправяйте със ситуацията сами! Сори и чао!!!
  • 3 Ццц

    23 1 Отговор
    2/3 от населението иска да се премести основно в Европа и САЩ
  • 4 Това пък

    19 0 Отговор
    ако не е реклама на ново строителство :) по-интересно е че никой не говори за локация :))
  • 5 Гост

    19 1 Отговор
    Пропаганда безкрай.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Цък

    12 0 Отговор
    Тази статия е за Цвъки, физкултурника е спец по недвижимата собственост.
  • 8 Анти комунист

    4 3 Отговор
    От къкъф зор да си сменям жилището да може да го сменям на всяка де може но не и в България ха ха хс
  • 9 Пак ли

    7 0 Отговор
    Айде стига с тия подвеждащи заглавия, какво ни интересуват испанците, кажете за България !!