Отидете към основна версия

5 098 19

Определиха колко струва Земята

  • земя-
  • планета-
  • цена

Учени я определиха като най-скъпата във Вселената

Снимка: Shutterstock

Планетата Земя се оказа най-скъпата във Вселената, сочи изследване на професора по астрономия и астрофизика в Калифорнийския университет в Санта Круз Грета Лафлина, цитирана от вестник Daily Mail. Методиката ѝ на изчисление включва масата на планетата, температурата ѝ, възрастта ѝ и други фактори, които способстват да покажат способността на планетите поддържат живот.

Лафлин отбелязва, че Земята струва 5 квадрилион USD (5 000 000 000 000 000 USD). Това се равнява на БВП на планетата за 100 години. На практика планетата Земя не може да бъде купена.

Марс и Венера са сред най-евтините планети. Ако първата може да бъде придобита едва за 16 000 USD, то по-близката до Земята планета струва едва 1 цент. ниската цена е обусловена от факта, че на Венера не може да се поддържа живот.

Лафлин е оценила 1200 планети, като повечето са се оказали толкова евтини, колкото Венера. Учената заявява, че на небесно тяло на стойност под 80 млн. USD не е възможно да се живее. тя се надява изследването да накара хората да разберат колко ценна е планетата, на която живеем и колко много трябва да я пазим.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини