Отидете към основна версия

12 751 17

Шопов: Законовите промени отново не решават проблема

  • ателие-
  • жилище-
  • насп-
  • георги шопов

В момента не може да се промени статута на ателие в жилищен имот, освен ако няма прозорец в посока, различна от север

Снимка: М. Богданова ©

Промяна в Закона за устройство на територията (ЗУТ) гласи, че ателиетата, които се ползват за жилищни нужди в жилищните сгради вече задължително ще трябва да са със статут на жилища. Това, безспорно ще доведе до възможността собствениците да ги обявяват за основно жилище, да се възползват от данъчни преференции и други. До какво обаче ще доведе тази промяна? Отговор на този въпрос дава в специално интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) Георги Шопов.

Господин Шопов, защо през годините се наложи практиката при новото строителство да се продават жилищни имоти със статут на "ателиета"?

По изискване на ЗУТ, имоти със северно изложение не могат да бъдат със статут на жилища. Това правило у нас е валидно от много години, макар в други страни да не е така. Поради това от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) сме подготвили предложение за законови промени, с които да се даде възможност за съществуване на северни апартаменти. Тези имоти, разбира се, трябва да бъдат изрично упоменати като такива със северно изложение, за да не се подвеждат клиентите и да могат да направят добре информирано решение, когато купуват имот. Важно е те да имат този избор.

С промяната в закона какво ще трябва да направят инвеститорите, които са "при заварено" положение?

Законопроектът не въвежда промени по съществото на оперативната работа на колегите. В новото предложение е описано, че при определяне вида на сградата – жилищна или нежилищна, имотите със статут на ателиета, но предназначени за живеене, трябва да бъдат считани за жилищни имоти. Т.е да не се създават проекти, при които над 60% от имотите са записани като ателиета и сградата съответно се води нежилищна. Това подвежда клиентите, когато обмислят покупка, като очакват разстоянието между съседните сгради да е като за нежилищна сграда.

Какво ще предложат строителните предприемачи на клиентите, които са си купили с или без кредит ателие в етап на строеж, което ще бъде завършено след като промените влязат в сила?

В покупката на ателие няма нищо негативно или страшно. Няма да получиш отказ за адресна регистрация като в жилищен имот или други административни затруднения от този характер. Но е важно клиентите да знаят, че тези имоти са със северно изложение и това предполага по-ниска цена спрямо останалите апартаменти в сградата.

Кои ще са най-големите пречки при промяната на статута на ателието в жилище на купувачите, които купуват ателиета директно от строителните предприемачи?

На този етап няма възможност да се промени статута на ателие в жилищен имот, освен ако няма прозорец в посока, различна от север.

Кое налага именно в този момент да се прави подобна законодателна промяна?

За съжаление, за пореден път предложените законови промени не решават по същество проблемите в сектора и не защитават интереса на гражданите. Корекциите касаят определени казуси и интереси, без да се взема предвид голямата картина. Виждаме за пореден път липса на воля в администрацията да се търси цялостно решение на проблемите, дори това да предполага кардинални промени в установените в държавата модели. Нашата мисия в НАСП е да говорим и да показваме работещите примери и да даваме конструктивни предложения, за да вървим в правилната посока.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.

Свързани новини