Last news in Fakti

30 Юни, 2022 15:21 25 357 10

Важна новина за собствениците

  • ателие-
  • жилища-
  • статут-
  • промяна-
  • мррб

Ателиетата вече ще могат да са със статут на жилища

Важна новина за собствениците - 1
Снимка: М. Богданова ©

Ателиетата ще могат да получават статут на жилища при определяне на предназначението на сградите. За едностайните жилища вече ще се разрешава да се разполагат и на север, североизток и северозапад. Това предвиждат публикуваните за обществено обсъждане промени в Наредба № 7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.

Досега се изискваше едностайните жилища да имат изложение само към юг, югоизток, югозапад, изток или запад. Предлаганите изменения ще позволят на собствениците на такива обекти да получават адресна регистрация и да използват произтичащите от нея права за достъп до социални услуги. Така ще се решат и проблемите за тези имоти при присъединяването към мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура.

Отпада изискването за помещенията в подпокривните пространства да имат най-малка височина от 1,5 м, предвижда още проектът на наредбата, уточняват от МРРБ. Изискването за светла височина на първия надземен етаж в нови жилищни сгради, когато е предназначен за магазини и заведения за хранене, ще се отнася и за сградите със смесено предназначение.

В областта на проектирането се премахва възможността за различно тълкуване от администрациите на изискванията за броя на комините в дневните с кухненски бокс.

Конкретното предназначение на нежилищните обекти в приземните етажи ще се определя с инвестиционния проект, а не както до момента – с вписаната сигнатура в устройствения план. Определяне на конкретното предназначение на нежилищни обекти в приземните етажи още на етапа на устройственото планиране е нецелесъобразно. То следва да се прави при инвестиционното проектиране според инвестиционните намерения на възложителя, отчитайки пазарните особености на местоположението, ориентацията и спецификата на обекта, пише в мотивите на наредбата.

Премахва се ограничението за разполагане на балкони и еркери в еднометровите ивици на фасадите, освен при сключено застрояване. Така архитектите вече ще имат по-голяма свобода при разработването на обемно-планировъчните решения.

Измененията в наредбата ще дадат възможност на общините да одобряват задания за планове и техните изменения с по-облекчени изисквания за общата структура на територията и преобладаващото предназначение на нейните части. Премахват се съществуващи неясноти и се изяснява понятието устройствен режим според това дали устройственият план е на община или на град. Към момента изискванията за общите планове на общините се задават като такива за градове. За целта се определят детайлно типове устройствени зони с техните разновидности, конкретизиращи устройствения режим с предварително зададени устройствени показатели. Това е характерно за плановете от по-ниско равнище.

Проектът на Наредба № 7 е резултат от работата на междуведомствена работна група, назначена със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Цели се постигане на съответствие на разпоредбите в наредбата с тези на Закона за устройство на територията и другите нормативни актове, свързани с инвестиционния процес. След приемането на предложените изменения тя ще отговори на многократните промени в Закона за устройство на територията. Ще се преодолеят проблеми, свързани със субективен прочит на нормите и прекомерно удължаване на административните срокове при одобряването на проектите.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пачо

    37 0 Отговор
    Така като гледам развързват ръцете на мутро-инвеститорите и общинарите да могат да творят все повече безобразия и безразборно бетониране.

    Коментиран от #6

  • 2 Мирослав

    39 1 Отговор
    а как ще се прилага изискването за необходимия брой места паркиране според броя на жилищните имоти в сградата? В момента това изискване се отнася само за жилищни имоти, но не и за ателиета. Затова има един куп сгради в които апартаментите са обявени за ателиета, защото нямат паркоместа. Това е начин да се заобиколи това изискване. В един момет всички строители ще започнат да строят само ателиета, които след това да се преобразуват в жилища. А собствениците им ще обясняват, че общината е длъжна да им осигури място за паркиране.
  • 3 Сийка

    24 5 Отговор
    ....освен това височината на тротоара ще бъде намалена на 7 см. За да може идиоти те спокойно да си качват колите по тях.

    Коментиран от #7

  • 4 Хмм

    28 2 Отговор
    Демек узаконява се да продават мухлясали килери за апартаменти с цел строителите да печелят с некачествените си курници, за сметка на поне опит да се предлага на пазара законово да се защитят тъпаците да ги купуват.
  • 5 Р Овч

    4 5 Отговор
    Още ли не разбрахте,че ние ще сме богати а вие бедни
  • 6 Абсолютно вярно!

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пачо":

    Безобразията в общините превърнаха хубави градове в гета! Надявах се на ограничаване презастрояването на големите градове.
  • 7 А след време ща се намали

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сийка":

    и ширината на тротоара, за да може да се направят и велоалеи на и без това тесните тротоари. С цел да се "усвоят" едни средства от едни европейски програми. Преди обаче общинарите да се напъват за велоалеи, да отидат и разгледат как са направени същите в Холандия (примерно). Изроденият български вариант на велоалеи, НЕ позволява майка с количка и с по-голямо детенце да ползва тротоара!!! Ширината на тротоарът е почти колкото детската количка. И ако майката е с още едно детенце, второто дете няма как да ходи по тротоара заедно с майка си, а трябва да върви СЛЕД нея!!! Т.е. майката с количката и по-голямото дете трябва да ходят по тротоара в КОЛОНА един след друг!!! Коя част от ЗУТ и от поднормативните актове РАЗВЪРЗА ръцете на общинските кметове за подобни БЕЗУМИЯ??? Наистина очаквах, че Настимир Ананиев и екипът от депутати, които правеха срещи с граждани есента на 2021 г. ще допринесат за наистина ПОЛОЖИТЕЛНИ промени в устройство на територията, но от гледна точка на гражданите. А не отново в полза САМО и единствено за инвеститора!!! Велоалеите в Пловдив са кошмар и са олицетворение на изроденото "усвояване" на европейски средства - подобно на герберските програми за саниране на жилищата. По повод санирането: тези дни в санирана жилищна сграда се СРУТИ таван и общината щяла да "провери" случая!!! Т.е. общината ще проверява сама себе си, защото договорите с изпълнителя на санирането са подписани от зам кмет! Чудя се ЗАЩО потърпевшите местни НЕ подадат СИ
  • 8 А след време ща се намали...

    8 0 Отговор
    ... Чудя се ЗАЩО потърпевшите местни НЕ подадат СИГНАЛ директно до европейската прокуратура и до Кьовеши, ами се занимават с общината и в. Марица!?!?!? Че е наивен народът ни, е вярно. Но човешката глупост и наивност ми идва в повече!
  • 9 Спас

    3 0 Отговор
    Може и никога да не стане. Просто на пазара има безброй ателиета за продан и никой не ги ще, и гледат как да те излъжат да си купиш
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.