29 Юни, 2021 12:07 10 308 23

Защо новостроящите се жилища ще поскъпнат значително

  • насп-
  • георги шопов-
  • строителство-
  • жилища-
  • строителни материали-
  • цена

Шопов: До момента крайният продукт е повишил себестойността си с 18%

Защо новостроящите се жилища ще поскъпнат значително - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните месеци се наблюдава значителен ръст в цените на редица строителни материали. Строителството беше един от секторите, които не спря работа по време на пандемия. Продукцията се реализира успешно. Тези два фактора неминуемо ще повишат цените на крайния продукт. С колко? На този въпрос отговор за читателите на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg дава Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Господин Шопов, последните месеци сме свидетели на поскъпване на редица основни строителни материали в световен мащаб. Как това се отразява на пазара у нас?

Увеличаването на парите в обръщение в Европа и САЩ с цел подпомагане на бизнеса в условията на пандемията доведе до осезаемо покачване на инфлацията. От началото на годината арматурното желязо например е повишило цената си с 60%. Това неминуемо ще се отрази върху цената на крайния продукт. Цените на жилищата в САЩ и Европа вече отбелязват значителен ръст в резултат на огромните фискални и парични стимули. У нас също е налице поскъпване на имотите, но с умерен темп.

В резултат на поскъпването на строителните материали с колко ще се повишат цените на крайния продукт – квадратен метър застроена площ?

По наши разчети до момента крайният продукт е повишил себестойността си с 18%.

Как се променя механизма на продажба?

Поради несигурността в себестойността на имотите има все повече инвеститори, които пускат на пазара жилища след Акт 16. Това им дава възможност да калкулират обективно разходите по строителството и да съобразят офертните цени на апартаментите спрямо новите условия.

Поскъпването ще доведе ли до етап, в който ще се увеличат покупките „на зелено“, макар да знаем, че основен фактор за това са банките?

Запитвания има за различните етапи – „на зелено“, груб строеж и с разрешение за експлоатация. Липсата на добри алтернативи за вложение на средствата поддържа висок интереса към покупка на жилища, като сигурен вариант за съхранение на спестяванията. Вече три банки обявиха, че спират да приемат депозити. А при останалите лихвите по депозитните сметки са близки до нула.

Вашата прогноза за развитието на жилищното строителство до края на годината?

Очакваме с ръста на инфлацията и поскъпването на строителните материали себестойността на на крайния продукт да се покачи с до 25%. Но все още е рано да прогнозираме как ще се измени продажната цена на жилищата.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 KUPIL KUSHTA

    21 4 Отговор
    Баш в новото стройтелство с нулевата мисъл за училища и детски градини, и паркоместа няма да има поскъпване.

    Има поскъпване и то трайно, което дори и хиперинфлация няма да изяде в по-старите квартали, които са вече застроени малко или много около Борисовата и Южния парк.
  • 2 един от многото

    47 3 Отговор
    Защо да не поскъпва , като има абдали да купуват!
  • 3 Blackthorn

    42 2 Отговор
    Балонът се надува, надувайте, момчета, да стане на парчета. Бум!
  • 4 Хахахаха

    33 2 Отговор
    Е че да бързаме да купуваме сега докато е все още евтинийка😁Кой я плати тази рубрика
  • 5 смях

    11 7 Отговор
    какво ново строителство бе вече никой не строи по този начин и цените са 10 пъти по високо от западна европа
  • 6 Моля

    28 1 Отговор
    И какво реално купувам. Бетон. тухлите дограма .въздуха и дай 100к Евро. Да пълните гушите на строителни фирми
  • 7 Истината

    19 2 Отговор
    М А Ф И Я!!!
  • 8 Харесвам 🎃, само сготвени

    27 1 Отговор
    Защото има балами да им купуват боклуците. От артекс преди 2 години колко казаха, че е себестойността на "луксозното" им строителство? € 500 на кв/м?... А на колко продават?
  • 9 Брокер

    12 13 Отговор
    Те имотите ще поевтинеят,изчакайте още 15 - 20г.
  • 10 Артекс

    4 2 Отговор
    Шопов, а пък златен век, колко ще поскъпне, ако знаеш.... гарсониера там на първия етаж вече върви 500 хилки
  • 11 Последните дни

    8 4 Отговор
    Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите
  • 12 Ако няма

    15 4 Отговор
    повдигане на доходите заедно с инфлацията поскъпването ще бъде последвано от криза и поевтиняване, като в началото ще започне от свръх предлагане на имоти под наем, поевтиняване на наемите, а в последствие опит на част от инвеститорите да се освободят от инвестицията в недвижимост, появяване на вторичен пазар и редукция на цените. Ако това пък е съпроводено и с вдигане на лихвите по кредитите, което неминуемо ще стане за да могат банките да си покрият повишения кредитен риск и загубите от несъбираемост, която се е увеличила по време на здравната криза , пък ще подхрани отново вторичния пазар с ипотекирани имоти и тогава ще се продава на по-разумни цени, защото при себестойност 300 евра на квадратен метър колко трябва да се вдигнат цените на строителните материали, че да се вдигне цената от 1200 евра на 1500 на квадратен метър? Вдига се само нормата на печалба, подхранена от отрицателните лихви и достъпните и евтини жилищни кредити!
  • 13 Гост

    13 0 Отговор
    Печатат хартийки и се обезценяват.Инфлация за обикновените хора.Кое му се повишило на желязото за да се повиши цената му с 60%?! Петрола жеше еврин,работниците получават същото възнаграждение и т.н. Всичко е една добре замислена игра да се постриже раята...
  • 14 Гост

    12 3 Отговор
    Няколкото блока, които започнаха край нас в началото на 2020, седят и не помръдват. Строителните работи са на минимум и едвам кретат, ако изобщо се прави нещо. Пазар няма. Населението се топи. Хората с възможности бягат в чужбина, а тук остават пенсионери на мизерни пенсии, и електорат, чакащ на социални. Кой ще ви ги купува, пък ако щете и със 100% да си вдигнете цените? На кого от оставащите тук клетници се надявате? А за българи ли строите, изобщо?

    Коментиран от #20

  • 15 Ана Маняни

    11 2 Отговор
    То пък едно строителство,само цигани и турци бачкат по строежите.Какво качество чакаш.
  • 16 Гост

    9 2 Отговор
    То е ясно,че турци и роми ше бачкат,да не искаш некой професор по физика да бачка в строителството
  • 17 Случаен читател

    8 2 Отговор
    Е ще трябва да понамалят малко маржовете за да си продават кутийките облицовани със сторопор.

    Коментиран от #18

  • 18 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Случаен читател":

    Луд ли си? Как ще изплатят Бентлито, яхтата, вилата в Барселона и екскурзията до Дубай на жената, от раз? Ще трябва да работят още няколко години за това, а никак не им се ще.
  • 19 tato

    2 2 Отговор
    Защото няма да има кой да ги купи.
  • 20 Крас

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Идея си нямам къде си гост, но явно е някъде далеч от София.
  • 21 Посредник

    5 2 Отговор
    Не казвам, че строителите не печелят, но и сметката не е такава каквато я правят повечето хора. Цената за покупка на поземления имот, в крайните квартали излиза по 300 евро на квадратен метър от РЗП-то на сградата, в по елитните стига и до 1000 (само с този сегмент се занимавам), цената на земята расте много по-бързо и с много повече и от тази на материалите, като го вземат на обезщетение накрая им излиза и по-скъпо, просто не вадят парите напред. Крайна цена на строителството е от 400 евро на квадрат, в луксозния сегмент може да стигне и до 8-900. От крайната цена махнете 20% ДДС, 10% данък печалба, 2-3 % брокерски. Сега сметнете сметката на масовия инвеститор, от кварталите, който продава на около 1100 евро - махаме ДДС, остават 900, махаме данък печалба - 850, махаме 250-300 евро за земята, остават 600, махаме 350 строителство - остават 250, махаме брокерски, реклама, пазачи и други, остават 200 евро на квадрат печалба. От сграда 2000 кв.м по 200 евро, чистата печалба му е 400 000 евро, разделете го на 24 месеца, докарва си по няма и 2000 евро на месец. Не забравяйте и риска, щото като надръндиш 1000000 евра, за да лапнеш 400-500 000 за след 2 години си ти треперят мартинките. Та за който мисли че е лесно и безболезнено и се става милионер за 2 дни - пазара е свободен, да заповяда!

    Коментиран от #22

  • 22 Проста аритметика

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Посредник":

    Много ти е крива сметката
  • 23 Готин

    1 0 Отговор
    Днес е 08.07.2021 г. Честито на спекулантите със строителни материали! Цените за последните три месеца вече са увеличени с 50%. На кой сега ще му излязат сметките не е ясно но, едно е сигурно. Ако не се спрат в алчността си, следва неминуемо намаление на потреблението. След това спад и в производството. Оттегляне на купувачите от пазара. Замиране на кредитирането и тотален колапс на банките. ЕЦБ не са слепи и ще направят нужното да не се завърти инфлационното колело, защото ще падат глави, системи и правителства. Така, че : "Ножът е дървен"! Вноса от Турция ще убие спекулантите.