Отидете към основна версия

11 735 25

Невероятно поскъпване на жилищата ново строителство

  • прага-
  • чехия-
  • жилища-
  • ново строителство-
  • сегмент-
  • пазар

Средната цена на квадратен метър в Прага достигна 4520 EUR

Снимка: Shutterstock

С 81% са поскъпнали жилищата ново строителство в Прага през последните 6 години, сочат данните на анализаторската компания Deloitte. Оттам са на мнение, че до високия процент ръст в цената, се е стигнало след промени в законодателството. "За съжаление, строителните ни закони са доста лоши. Самият строителен процес отнема много време и това води до неадекватна реакция от страна на предложенията на пазара на недвижими имоти. Дефицитът доведе до рязко поскъпване", казва старши икономистът на BH Securities Щепан Кржечек. Средно 9 години отнема целия процес по строителство в Прага. "Ситуацията започна да се усложнява от кризата през 2014 г. Последва ръст в търсенето и оттогава предлагането не може да го догони", казва Петра Хана, експорт по имотите към Deloitte.

"Жилищата се превърнаха в класическа възможност за инвестиция поради стабилния ръст в цените, който още повече увеличава търсенето", добавя Кржечек.

Наред с многобройните административни ограничения, наложени върху потенциалните нови жилищни проекти в Прага, за поскъпването вина има и ситуацията на пазара на краткосрочно отдаване под наем. С все по-голямото популяризиране на Прага като туристическа дестинация, все повече се използват услугите на платформи като Airbnb.

Поскъпването ще продължи, но с по-бавни темпове. Около тази прогноза се обединяват и Хана, и Кржечек.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.

Свързани новини