Отидете към основна версия

4 133 18

София с нова уникална придобивка

  • планетариум-
  • софия-
  • изграждане

До 6 месеца столицата ни ще има планетариум

София е единствената столица от държавите-членки на Европейския Съюз, в която няма планетариум. Очаква се обаче тази „грешка да бъде поправена“ и след 6 месеца той да е факт. „Правим го за по-добро образование на младежите и развлечение на гостите. Ще представлява 5-метров полусферичен купол с малка симетрична част отдолу, получава се като екран, под който ще бъдат хората. Ще можем да създаваме филми сами", казва Недислав Веселинов – главен конструктор на проекта, цитиран от Nova News.

За изграждането на „Андромеда“ – работното име на проекта, ще се работи по авиационна технология с използването на композитни материали – фибростъкло и епоксидна смола. В момента се изгражда оптичната система. Тя се изгражда от единственият майстор в света на подобни системи – австралийски професор, с който българският екип се е свързал. От българска страна екипът е разделен на две тапи хора. „Едните са магистри, докторанти на възраст между 30 и 36 години, а втората част от екипа са студенти и ученици“, допълва Веселинов.

Къде ще бъде разположен планетариумът? В момента екипът води разговори не само със столична община, но и с фирми и други институции, които биха искали в техните съответно търговски центрове или в сгради, да бъде разположена „Андромеда“. В последствие имат планове и с Министерство на образованието той да бъде разположен и в училища. „Надяваме се в края на месец май планетариумът да може да бъде вече посетен“, каза оперативният директор на проекта Апостол Спасов, който е само на 17 години, но през когото преминава цялата комуникация с институциите.

Интерес към изграждането на подобен планетариум има и от други градове – Правец, Вършец и Плевен. Оттам вече са отправили запитване към младия екип.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини