19 Януари, 2021 08:11 4 121 18

София с нова уникална придобивка

  • планетариум-
  • софия-
  • изграждане

До 6 месеца столицата ни ще има планетариум

София е единствената столица от държавите-членки на Европейския Съюз, в която няма планетариум. Очаква се обаче тази „грешка да бъде поправена“ и след 6 месеца той да е факт. „Правим го за по-добро образование на младежите и развлечение на гостите. Ще представлява 5-метров полусферичен купол с малка симетрична част отдолу, получава се като екран, под който ще бъдат хората. Ще можем да създаваме филми сами", казва Недислав Веселинов – главен конструктор на проекта, цитиран от Nova News.

За изграждането на „Андромеда“ – работното име на проекта, ще се работи по авиационна технология с използването на композитни материали – фибростъкло и епоксидна смола. В момента се изгражда оптичната система. Тя се изгражда от единственият майстор в света на подобни системи – австралийски професор, с който българският екип се е свързал. От българска страна екипът е разделен на две тапи хора. „Едните са магистри, докторанти на възраст между 30 и 36 години, а втората част от екипа са студенти и ученици“, допълва Веселинов.

Къде ще бъде разположен планетариумът? В момента екипът води разговори не само със столична община, но и с фирми и други институции, които биха искали в техните съответно търговски центрове или в сгради, да бъде разположена „Андромеда“. В последствие имат планове и с Министерство на образованието той да бъде разположен и в училища. „Надяваме се в края на месец май планетариумът да може да бъде вече посетен“, каза оперативният директор на проекта Апостол Спасов, който е само на 17 години, но през когото преминава цялата комуникация с институциите.

Интерес към изграждането на подобен планетариум има и от други градове – Правец, Вършец и Плевен. Оттам вече са отправили запитване към младия екип.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    10 9 Отговор
    боже пресфета дева от гладалупе и ти саберете си версиите виште какво става какви глупости прават а хората изнемогват ниямат пари за хляп

    Коментиран от #2

  • 2 Лост

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Тъпо е да се правиш на сач.

    Коментиран от #3

  • 3 мечо

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "Лост":

    чибаи се отука куче

    Коментиран от #8

  • 4 Sofia

    14 0 Отговор
    Планетариум - Смолян
    Планетариум - Варна
    Планетариум - Габрово
    Планетариум - Димитровград
    Планетариум - Ямбол
  • 5 Sofia

    9 1 Отговор
    Националната астрономическа обсерватория – Рожен е най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа и на Балканския полуостров.
  • 6 Кака Наска

    2 9 Отговор
    Земята е ПЛОСКА. Само комунистите вярват в планети и космоси, а на Балканите са най-големите комунисти.

    Коментиран от #14

  • 7 БАЙ Х@Й‼

    16 3 Отговор
    То София май и пристанище няма !!!

    Коментиран от #9, #10, #12

  • 8 Лост

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "мечо":

    Това не ми променя мнението.Даже никога не съм ти слагал "-", защото ще се кефиш.

    Коментиран от #16

  • 9 Лост

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ами, ако бяха построили каналът Бургас-София, обсъждан 1947г. можеше и да има. Но не е късно Борисов да каже, че докато не свърже София с морето няма да си ходи.
  • 10 Sofia

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":

    Софийският плавателен канал е неизпълнен проект от 1950-те години за изграждане на канал в южната част на град София, България.

    В периода 1950 – 1956 г. по време на управлението на Вълко Червенков в страната се извършва усилена индустриализация и строителство по примера на Съветския съюз. Чрез трудова повинност и с примитивни методи са построени обекти, много от тях със спорна ефективност. Голяма част от тези обекти, построени с участието на бригадири, се използват и до днес.

    Изкопните работи за канала са проведени основно през 60-те години. Започването на работата е тържествено обявено на 1 май 1961 г. от партийния ръководител Тодор Живков, който обявява, че по плавателния канал Панчарево-Павлово щели да плуват кораби.

    Коментиран от #18

  • 11 хаха

    13 1 Отговор
    Каква е тази глупост?Планетариум с купол 5 метра????В някаква палатка ли ще го слагат и ще пускат филмчета???Щяли от епоксидна смола да го правят мили боже...по добре София да си няма .Най големият планетариум у на с е в Смолян,изключително сложна машина
  • 12 Sofia

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":

    Този проект е част от хидровъзела „Пасарел“, който включва строителството на язовир „Сталин“ (сега „Искър“), ВЕЦ „Пасарел“, язовир „Пасарел“, бент „Кокаляне“, ВЕЦ „Кокаляне“, долен изравнителен язовир „Панчарево“, Софийския плавателен канал и ВЕЦ „София“. [2]

    Началото на Софийския плавателен канал е до шосето от лявата страна на язовирната стена на Панчаревското езеро. Изкопи са направени в землищата на селата Горубляне, Симеоново, Драгалевци и от кв. „Дървеница“ до кв. Павлово, където се предвиждало изграждане на пристанище Павлово.

    Въпреки разширяването на столицата и голямото ново строителство, в зоната на трасето на канала все още има незапълнени участъци от този канал: в ж.к. „Младост“ – в „Младост-3“, на границата между „Младост-1“ и „Младост-2“, покрай манастира „Св. Пророк Илия“ в „Младост-2“, парка „Въртопа“ в посока към кв. „Дървеница“ и „Студентски град“.

    Хидровъзелът не е реализиран изцяло съгласно проекта. Плавателният канал не е завършен, нито открит, поради което последната (съгласно проекта) ВЕЦ „София“ не е построена.
  • 13 ами

    5 1 Отговор
    По ми прилича не на авиационна технология,а на технология за правене на лодки и водни колела...

    Коментиран от #15

  • 14 Pokoloko

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кака Наска":

    главата ти е плоска, това е ясно а за комунягите всеки да си вярва в каквото иска, повечето вече вярваме главно в Бенджамин Франклин (асо знаеш къде му има.портрета )
  • 15 Pokoloko

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "ами":

    прилича на технология Амазон и Али Ексрес - детски прожектор "звездно небе" от по-скъпичките 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 То е ясно

    3 3 Отговор
    Поредното лапане на парички от наши хора .После ще строят и виенско колело пред НДК,най-голямото на Балканите ! Цирка е пълен !
  • 18 адаша

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Sofia":

    Част от канала се вижда все още в кв. Младост 2...