Отидете към основна версия

27 719 30

Жилища като бижу, които вече не са печеливши

  • imot.bg-
  • жилища-
  • инвестиция-
  • продажба-
  • пловдив

Собствениците на апартаменти за Airbnb в Пловдив искат да ги продадат

Снимка: М. Богданова ©

Кои имоти са печеливши? Разбира се, първото което идва на ум са жилищата. Пандемията, предизвикана от коронавируса, обаче показа, че това не винаги е така. До голяма степен това важи за тези, които са инвестирали в придобиването на жилища с цел краткосрочно отдаване под наем. Пловдив е сред нетипичните примери за това. Нетипичен, защото много хора решиха да инвестират в маломерни апартаменти там в годината преди градът да бъде Европейска столица на културата. В съчетание с развитието на туризма инвестицията в маломерно жилище в центъра или съседни на него квартали се оказа повече от добра инвестиция.

Какво се случи обаче? Събитието „Европейска столица на културата“ отмина, а пандемията удари най-много туристическия бранш и дефакто прекрати бизнеса с краткосрочното отдаване под наем. Собствениците на подобни инвестиционни имоти изчакаха близо година след началото на пандемията с надеждата ситуацията бързо да се възстанови и отново да печелят от имотите си. Близо година те поддържат имотите, плащат им данъци, рекламират ги. Година, в която разходите са повече от приходите. Опасността, че лято 2021 ще изглежда много повече като Лято 2020, а не Лято 2019, кара доста от собствениците на подобни маломерни, реновирани и добре обзаведени жилища да ги обявят за продажба.

Плюсът на тези жилища е, че са с отлична локация и са в отлично състояние. Има обаче и някои минуси, предупреждават анализатори, а именно: повечето са разположени в центъра на града и съседни квартали, където липсва паркомясто. Не по-маловажен е фактът, че имотите са подходящи за 1 човек, и трудно дълго време в тях биха живели двама души, а за трима – е немислимо. Цените на въпросните имоти, отчитайки състоянието и местоположението им, са доста високи и трудно един човек би могъл да си позволи подобен маломерен имот, при положение, че може да си купи по-голям в съседен на центъра квартал.

Какво се предлага на пазара в Пловдив и на какви цени?

Офертите за подобни са в център, Кършияка, Младежки хълм, Кучюк Париж. Цената на квадратен метър е над 1000 EUR, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Сред най-скъпите оферти е жилище от 29 кв.м, разположено на втория етаж в тухлена сграда в Кършияка. Цената на имота е малко над 40 000 EUR. Друг отлично обзаведен апартамент с разгъната застроена площ от 43 кв.м в близост до Стоматологичния факултет в Пловдив се оферира на цена от 60 000 EUR. Квадратният метър е почти 1400 EUR.

Срещу 1000 EUR/кв.м може да се купи и гарсониера, чийто интериор е решен в старовремски стил. Общата цена на имота с площ 48 кв.м е 49 990 EUR. Състои се от „ просторна и слънчева стая , която включва кухненска част, място за ниска мебел и разкошен кът за спане, входно антре и санитарен възел . Продава се напълно завършен и с цялото обзавеждане, оборудвана баня с тоалетна , вградена кухня с електроуреди."

В центъра на града, до река Марица се оферира жилище с площ от 46 кв.м. Цената е 59 800 EUR, или 1300 EUR/кв.м. Апартаментът е напълно обзаведен по дизайнерски проект. Разполага с най-висок клас електроуреди, поръчкови мебели, луксозна баня и климатици най-висок клас. Изложението е 100% южно.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.

Свързани новини