9 Февруари, 2021 12:16 27 639 30

Жилища като бижу, които вече не са печеливши

  • imot.bg-
  • жилища-
  • инвестиция-
  • продажба-
  • пловдив

Собствениците на апартаменти за Airbnb в Пловдив искат да ги продадат

Жилища като бижу, които вече не са печеливши - 1
Снимка: М. Богданова ©

Кои имоти са печеливши? Разбира се, първото което идва на ум са жилищата. Пандемията, предизвикана от коронавируса, обаче показа, че това не винаги е така. До голяма степен това важи за тези, които са инвестирали в придобиването на жилища с цел краткосрочно отдаване под наем. Пловдив е сред нетипичните примери за това. Нетипичен, защото много хора решиха да инвестират в маломерни апартаменти там в годината преди градът да бъде Европейска столица на културата. В съчетание с развитието на туризма инвестицията в маломерно жилище в центъра или съседни на него квартали се оказа повече от добра инвестиция.

Какво се случи обаче? Събитието „Европейска столица на културата“ отмина, а пандемията удари най-много туристическия бранш и дефакто прекрати бизнеса с краткосрочното отдаване под наем. Собствениците на подобни инвестиционни имоти изчакаха близо година след началото на пандемията с надеждата ситуацията бързо да се възстанови и отново да печелят от имотите си. Близо година те поддържат имотите, плащат им данъци, рекламират ги. Година, в която разходите са повече от приходите. Опасността, че лято 2021 ще изглежда много повече като Лято 2020, а не Лято 2019, кара доста от собствениците на подобни маломерни, реновирани и добре обзаведени жилища да ги обявят за продажба.

Плюсът на тези жилища е, че са с отлична локация и са в отлично състояние. Има обаче и някои минуси, предупреждават анализатори, а именно: повечето са разположени в центъра на града и съседни квартали, където липсва паркомясто. Не по-маловажен е фактът, че имотите са подходящи за 1 човек, и трудно дълго време в тях биха живели двама души, а за трима – е немислимо. Цените на въпросните имоти, отчитайки състоянието и местоположението им, са доста високи и трудно един човек би могъл да си позволи подобен маломерен имот, при положение, че може да си купи по-голям в съседен на центъра квартал.

Какво се предлага на пазара в Пловдив и на какви цени?

Офертите за подобни са в център, Кършияка, Младежки хълм, Кучюк Париж. Цената на квадратен метър е над 1000 EUR, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Сред най-скъпите оферти е жилище от 29 кв.м, разположено на втория етаж в тухлена сграда в Кършияка. Цената на имота е малко над 40 000 EUR. Друг отлично обзаведен апартамент с разгъната застроена площ от 43 кв.м в близост до Стоматологичния факултет в Пловдив се оферира на цена от 60 000 EUR. Квадратният метър е почти 1400 EUR.

Срещу 1000 EUR/кв.м може да се купи и гарсониера, чийто интериор е решен в старовремски стил. Общата цена на имота с площ 48 кв.м е 49 990 EUR. Състои се от „ просторна и слънчева стая , която включва кухненска част, място за ниска мебел и разкошен кът за спане, входно антре и санитарен възел . Продава се напълно завършен и с цялото обзавеждане, оборудвана баня с тоалетна , вградена кухня с електроуреди."

В центъра на града, до река Марица се оферира жилище с площ от 46 кв.м. Цената е 59 800 EUR, или 1300 EUR/кв.м. Апартаментът е напълно обзаведен по дизайнерски проект. Разполага с най-висок клас електроуреди, поръчкови мебели, луксозна баня и климатици най-висок клас. Изложението е 100% южно.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точка Омега

    50 16 Отговор
    Казах ви аз, че градежа на Вавилонската кула и посещението на Черния Папа ще ви донесе само беди и мъки. Страдайте сега за безбожносттта си, или се покайте за греховете си.
  • 2 Ис Кам

    94 5 Отговор
    Мдаа ! Хитрата сврака - и с двата крака ! Искат им по .... хиляди Евро на кв.м. ?! Ми ,нека да си им искат ,на никого не пречат. То и в София - искащите (по ... хиляди Евро на кв.м.) са (според ИМОТ.БГ) 38 647 (тридесет и осем хиляди и шестотин и четиридесет и седем) ,а па купуващите (на тези цени) май са ... 0 (нула).

    Коментиран от #3, #7, #21

  • 3 Умен

    80 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ис Кам":

    Един броко предлагаше нова сграда в Люлин 10 ама си е по към Люлин 9 т.е. далеко от метрото (поне 15 минути). Искаше по 1030 еврака на квадрат, въпреки че околните искат около 900 макс. Вика, че въздуха бил по-чист, хихихи.

    Коментиран от #4, #22

  • 4 Ис Кам

    81 3 Отговор

    До коментар #3 от "Умен":

    Ааа ,ма там въздуха (наистина) е мнооогУ чист ! Карат им го от Алпите (в контейнери). За реална продажба на апртамент в ж.к. Люлин (в момента) ,ново строителство - цената не трябва да надхвърля 750-770 Евро/кв.м. (но и за такава цена - мющерии - йок). Имотният пазар е в будна кома ,въпрос на време е ,да изпадне в летаргична такава.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Като станат по 100 лв за кв м

    55 3 Отговор
    Ми позвънете
  • 7 гост

    91 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ис Кам":

    Много ми е интересно как пазар, на който има малко купувачи, държи такива високи цени. Това сочи само, че имотите не се продават реално. Ходих на няколко обяви и ту продават, ту не, глупаци наляли някъде пари и после искат двойно повече, ама не може да прочете заглавие във вестника. Тъпи, сумтящи индивиди се наричат инвеститори.

    Коментиран от #23

  • 8 Брокерът

    75 9 Отговор
    Бизнесът с имоти преключи,особено за посредниците.
  • 9 sdfds

    90 2 Отговор
    Сега ако ти трябва апартамент ще ти е по-евтино да си построиш цяла кооперация, отколкото да си купиш апартамент в съседната. Егаси пазара, егаси чудото!
  • 10 ЧЕКМЕДЖЕ

    45 23 Отговор
    Тук е мястото да попитаме - бижу ли е къщата в БарЦелона ? А бутика там ? На фона на чекмеджето с еврото и злато , сигурно е бижу !!!

    Коментиран от #17

  • 11 Пазара на имоти се срива

    62 6 Отговор
    Пазарът на имоти се срива. Супер.

    Коментиран от #15

  • 12 Балона се спука

    58 7 Отговор
    Балона се спука
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Един

    48 2 Отговор
    Цяла България пълна с празни урташки не поддържани къщи и апартаменти мераклии да купуват няма Никои не желае да си купи ядове с орташки имот Бъдещето е в самостоятелните къщи ако ще и да са малки Които не го е разбрал ще му стоят имотите за продажба до като ги подари щото иначе да нациите ще се вдигат

    Коментиран от #24

  • 15 перничанин

    3 11 Отговор

    До коментар #11 от "Пазара на имоти се срива":

    Е сега, щом кажеш и хоп ще стане.
  • 16 Университет

    7 0 Отговор
    Разбира се, първото което идва на ум са жилищата - разбира се за тебе Богданова, за нормалните хора първо са логистични, търговски и офис площи. Иначе щяха да се строят жилища, за да се дават под наем
  • 17 Ахмак

    2 8 Отговор

    До коментар #10 от "ЧЕКМЕДЖЕ":

    Еб. си майката докато главата и е в чекмеджето
  • 18 Гената

    9 2 Отговор
    Мислех , че този сайт не е изкушен от рекламите, но...Кой го е еня как вървят керемидите във Филибето, че сте изпраскали толчава статия ?
  • 19 Коко

    5 8 Отговор
    В Лозенец и Иван Вазов цени на качествен имот под 2500 Евро/кв.м. няма. В Пловдив цените са смешни.

    Коментиран от #25

  • 20 Гост

    12 0 Отговор
    Хайде чакай балъци да ти броят 40К Евро за 30 кв. Дори и вие не си вярвато на писаното.
  • 21 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ис Кам":

    Един имот струва не колкото му искат, а на колкото го продадат. Най-често това е на половин цена. Идва купувача, вижда за какъв курник иде реч и отсича - същата цифра но не в евро, а в лева. Продавача изначало отказва категорично, но след година-две сменяне на обява след обява най-накрая кандисва.
  • 22 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Умен":

    А слънцето не грее ли по-светло?

    Коментиран от #26

  • 23 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Много си прав. Налял 50 бона в един панел и после му иска 100. Строителите на запад продават с 10-15% печалба и изплащат кредити с десетилетия. Тукашния пошльо иска да си изплати всички кредити за една година и да е най-големия тарикат. Затова продава на 100% надценка. Ама кой ти купува във време, когато няма приходи и не се знае, дали ще имаш утре за хляб? И не му се вижда края, на това време. Пандемията и кризата няма да минат нито тази година, нито догодина.
  • 24 Гост

    13 4 Отговор

    До коментар #14 от "Един":

    И с къщите е същия гърч. И там си има ядове. Повече пари за топлене, понеже няма как къщата ти да е вътрешна, като вътрешен апартамент. Няма ТЕЦ, и трябва да се примириш с бойлера, който не е от най-безопасните уреди. Няма канализация и копаеш септична яма, която трябва да е на поне 3 м от оградата с имота на съседа, ама точно там са азалиите на жена ти. През два парцела от теба дигнали складово хале за бои, което догодина щяло и да произвежда бои. Честити ти благоухания. Покрива тече - ремонта си е само твой, не делиш разходите със съседите. Свлачища, подпочвени води, змии в двора...... Абе, и къщата си има недостатъци.

    Коментиран от #29

  • 25 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Коко":

    В Гърция са по-евтини.
  • 26 Умен

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Със сигурност гадната Витоша не хвърля сянка през зимата и е по-топло заради което.

    Коментиран от #27

  • 27 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Умен":

    Не бе, сигурно е защото си с 200м по-близо до слънцето в него квартал.
  • 28 еugene.kn

    4 0 Отговор
    В югоизточна Франция близо до испанската граница са по 1000 евро квадрата. Просто за информация го казвам.
  • 29 Omega

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Една карантина и в апартамента си затворник ! Пред апартамента къщата има само предимства !

    Коментиран от #30

  • 30 Рачко Пръдлето

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Omega":

    Абе стига и вие с вашите къщи , знаете ли колко са разходите по една къща ??? Само най елементарното перо да вземем - отопление и ще стопи всички спестявания които си надиплили за пандемията