Отидете към основна версия

51 894 115

Сложната ситуация с руските собственици на имоти у нас

  • imot.bg-
  • слънчев бряг-
  • руснаци-
  • имоти-
  • продажба

Икономически проблеми ги карат да продават

Снимка: М. Богданова ©

Ситуацията с руските собственици на имоти у нас, най-вече ваканционни, е доста сложна, коментират брокери. Част от собствениците са изпаднали в икономически незавидна ситуация след идването на пандемията от коронавирус. Именно те са и най-голямата група продавачи.

Друга причина за продажба е отслабването на руската рубла спрямо еврото. Това прави животът у нас за руснаците доста неизгоден. Ако се направи сравнение с преди 10 години, то тогава и почивката, и животът у нас е бил по-изгоден. Днес ситуацията се е обърнала.

Слънчев бряг е курортът с най-много продажби на ваканционни имоти, собственост на руснаци. Основната причина е, че руснаците гледат на него като на място, където може да се живее сезонно. Средната цена на квадратен метър, на която се търгуват имотите там е около 650 EUR. Впечатление прави, че няма разлика в средната цена на квадратен метър жилищна площ при студиата и двустайните жилища – 600 EUR, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Три имотите с три стаи тя е по-висока – около 650 EUR. По отношение на интензивността на предлагане най-голям остава изборът при двустайните ваканционни апартаменти – 1200. На второ място са едностайните – 1000 оферти. Тристайните апартаменти на пазара в Слънчев бряг са 600.

В градове, в които може да се живее целогодишно, като Несебър, Поморие – в тях много хора се запазват имотите си с цел да ги ползват след време. В Поморие се отчита интересна тенденция при продажбата на имоти от страна на чужди граждани, най-вече руснаци. Там, тези които имат два имот, продават единия, а другият го запазват.

Част от оферираните имоти отиват в ръцете на българи. Най-често това са хора от големите градове или такива, които работят в чужбина.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 92 гласа.

Свързани новини