Отидете към основна версия

7 062 18

Продават бившата резиденция на САЩ в центъра на София

  • imot.bg

Цената не е обявена

През последните години на пазара на недвижими имоти рядко се появяват емблематични за продажба къщи. Причината е, че повечето от тях смениха собствениците си пред последните 10-15 години. Останаха обаче и някои недвижимости, които поетапно се обявяват за продажба. Един от тях е бившата резиденция на САЩ в центъра на София. Преди да се премести в Бояна, тя се намираше в близост до Докторската градина на ъгъла на улиците „Велико Търново“ и „Васил Априлов“.

Сградата е построена през 1936 г. и е била дом на един от най-богатите българи за времето си – Ангел Куюмджийски. В последствие е купена от американската легация и се ползва за резиденция на посланика. Архитектурата е дело на Станко Велковски и Иван Данчов.

Важно е да се отбележи, че през годините имотът е добре стопанисван и е именно поради това е в отлично състояние. Имотът разполага с отлична градина и функционално разпределение.

Към момента в района на Докторски паметник се продават едва четири къщи, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти IMOT.BG. Едната се намира до испанската гимназия, на ъгъла на ул. „Оборище“ и бул. „Евлоги Георгиев“. Цената ѝ е 1 200 000 EUR. Разгънатата ѝ застроена площ е 200 кв.м, а дворът към нея е 260 кв.м. В близост до нея се оферира и друг аналогичен имот за сумата от 1 300 000 EUR. Той отново разполага с двор от 260 кв.м, а постройката е с площ от 260 кв.м.

Продават се и две тухлени къщи. Едната е построена през 1958 г., а другата през 1985 г. Цените не са обявени. Първата е с разгъната застроена площ от внушителните 1789 кв.м, а втората е едва 352 кв.м.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини