Отидете към основна версия

7 481 10

Дубай регистрира нов рекорд

  • дубай-
  • оае-
  • жилища-
  • вили-
  • цени-
  • поскъпване

Първо поскъпване на имотите за последните 6 години

Снимка: Shutterstock

Цените на имотите в Дубай започнаха да се повишават след като се отчете ръст в търсенето. През март средните цени бяха с 1.3% по-високи спрямо същия месец на 2020 г. Това е първото поскъпване на годишна база от 2015 г., сочат данните на сайта за анализ на пазара на недвижимите имоти Property Monitor. През март средната цена на жилищата в емирството е била 241 882 USD, а на таунхаусите и вилите, съответно 400 000 USD и 844 000 USD. За последен път подобен ръст в цените е имало през октомври-ноември 2012 г.

Основната причина за поскъпването е фактът, че преди пандемията пазарът на жилища беше „задушен“ от свръхпредлагане. Пазарът беше напълно блокиран през първите месеци от пандемията, но след отслабване на ограниченията започва да се възстановява с по-бързи от очакваните темпове.

През последните няколко месеца купувачите се насочваха към напълно готови за нанасяне имоти. Общият обем на реализираните сделки през март е рекорден за последните 10 години. Също така се увеличи броят на сделките в горния ценови сегмент, на стойност над 2.72 млн. USD.

„Цените демонстрират ръст през последните пет месеца, макар той да не е равномерен. Особен интерес има към вилите и таунхаусите“, казва Жана Йочинке, главен оперативен директор на Property Monitor.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.

Свързани новини