Отидете към основна версия

27 508 19

Разпродават емблематичен за България имот

  • тютюневи складове-
  • разпродажба-
  • пловдив

Части от Тютюневите складове с нови собственици

Снимка: М. Богданова ©

Докато политиците се упражняват върху темата Тютюнев град, сградите се рушат, а собствениците им търсят начини да се избавят от тях. Този процес трае вече години, но тъй като колкото повече се протака, толкова повече се затвърждават неизбежните развръзки - времето, немарата и липсата на отговорност вече са сложили отпечатък върху някога перспективният индустриален квартал в сърцето на Пловдив.

Логично собствениците на складове търсят максимално бърз начин да се отърват от имотите си там, които в най-добрия случай са им в тежест, поясняват от Trafficnews.bg. Тежест, защото първо липсват ясни процедури за възстановяването и управлението на сградния фонд, второ - почти всяко действие на инвеститор в квартала буди недоволствие на гилдиите, а от там и обществено и трето - от необмислени и несъгласувани действие можеш да свършиш дори в затвора. Междувременно плащат данъци за имотите си.

Така се оказва, че това което бурно защитаваме като "паметник на културата" скоро ще изчезне. И няма нищо ново в тези констатации и действителност, тъй като вече сме проиграли архитектурната и историческата си памет и по други направления. Пък и не само архитектурната. Разбира се има и добри примери за стопанисване и вдъхване на нов живот на имотите заключени в района около бул. "Иван Вазов", но са по-скоро единични.

Безперспективността, липсата на инвеститорски възможности и високите цени на пазара на имоти в момента обаче пък провокират раздвижване на пазара и търсене на нови собственици на някои от бившите тютюневи складове.

Прави впечатление, че в сайтовете за имоти част от складовете се продават като "парцели". Явно вече е преценена съдбата на въпросните складове, все още намиращи се върху тях. Такъв е случаят например с Тютюнев склад с лице на бул. "Христо Ботев", който промени многократно предназначението си - в него имаше фитнес, заведение и зала за събития.

Парцелът е парцел 1800кв.м. "с ПУП за 7500 кв.м." пишат в обявата, а цената - 1 500 000 евро. Иначе върху терена има няколко сгради - четириетажен склад със застроена площ от над 450 кв.м, жилищна сграда и гаражи. Постройката обаче няма статут на самостоятелна културен паметник. В една от обявите коректно е отбелязано, че "В продължение на стотици години местността е била известна със своите фабрики, заводи и търговски центрове. Мястото е съхранило множество спомени, преживявания, градски легенди и случки, които се предават от поколения на поколения до днес. Имотът попада в зоната на археологически и архитектурен резерват Филипополол Тримонциум Пловдив и е част от историческите Тютюневи складове", но не пропускат да споменат, че е издавана виза за застрояване с параметри до 7500 кв.м. РЗП, с най-висока кота 22 м.

Друг тютюнев склад, който се предлага като парцел, е този, разположен в близост до Библиотека "Иван Вазов". Теренът е с площ 1 118 кв.м., а върху него са разположени склад на четири етажа със застроена площ от 380 кв.м., друг двуетажен със застроена площ от 354 кв.м. и малка административна сграда от 60 кв.м. "Състоянието на сградите е за тотален ремонт - бивши тютюневи складове", пише в обявата, а в друга за същия имот направо са дадени параметрите на застрояване: "до 15м., Кинт 2,5. предвидени за производствен и складов обект, като има възможнот да бъде за жилищно и обществено застрояване". Цената на този склад, разглеждан като терен, е 699 000 евро.

Периодично на пазара излизат и други имоти от Тютюневия град, включително и в района към бул. "Руски". Други пък са наследени от десетки собственици, които не могат да постигнат съгласие за действие по продажба, камо ли за други.

По-голямата част от тютюневите складове са пусти, празни и рушащи се. Кой обаче би искал такъв имот? А кой би искал да си купи имот, за който Националния иститут по паметниците на културата, Министерството на културата и Община Пловдив не могат да се разберат?

Иначе вече ви показахме, че ако има ясна визия, желание и политика в тази насока от подобни паметници на индустриалната архитектура може да се роди прекрасна нова история - за справка Атина. Ако вървим обаче в същия темп, имотите ще се разпродават, обезличават, рухват, събарят, изгарят и в крайна сметка ще изчезнат. А може би някои точно това искат.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.

Свързани новини