Last news in Fakti

19 Август, 2021 20:43 13 340 3

Известен бизнесмен префасонира исторически имот

  • тютюневи складове-
  • пловдив-
  • реконструкция-
  • величко яков

Става дума за бившата централа на Тютюнева фабрика "Родопи"

Стартира голяма дългоочаквана инвестиция - реконструкция на сградата на кръстовището на улиците "Авксентий Велешки" и "Иван Вазов" - бившата централа на Тютюнева фабрика "Родопи" от времето на социализма. Компанията инвеститор получи зелена светлина след окончателното произнасяне на Върховния административен съд. Проектът беше замразен за четири години и пътят до неговото стартиране беше свързан с планове, проекти, преписки, съдебни дела и отворени писма до институции, медии и общественост.

Инвеститорът предвижда да реконструира сградата, да ѝ даде нов живот и тя да стане едно от знаковите места на Пловдив - място, което заслужава. Управителят Величко Яков и архитектурните екипи, с които той работи, имат отличен опит в реконструирането на знакови сгради в Пловдив - това са City Center на Главната улица и сградите на ул. "Бетовен" №1 и 2.

Бившата централа на Тютюнева фабрика "Родопи" от времето на социализма в момента е в окаяно състояние и е застрашена от самосрутване, припомня Plovdiv24. Отвън мазилката пада и е заплаха за минаващите пешеходци и децата от близкото училище "Патриарх Евтимий". Отвътре сградата е като къща от карти - цари разруха, част от таваните и стълбищата са паднали. Сградата не отговаря на никакви съвременни норми за земетръс. В Пловдив има над 300 сгради, които са опасни и сградата на "Авксентий Велешки" №23 е една от тях.

Съществуващата сграда не е паметник на културата (не притежава статут на недвижима културна ценност). Въпреки това инвеститорът и архитектурният екип са се съобразили както с историята и стила на града и квартала, така и със съвременните норми и изисквания. Сградата ще бъде реконструирана, укрепена и адаптирана към съвременните изисквания за сигурност и функция.

Сградата ще бъде многофункционална. На първо ниво е предвидено изграждане на детски център, конферентни зали, магазини и ресторант. Останалите четири етажа и мансардният етаж ще бъдат офиси "Open space", клас А, а подземното ниво - паркинг за нуждите на сградата и технически помещения. Автор на проекта е арх. Филип Филипов. Стартът на реконструктивните дейности е планиран за есента на тази година, а периодът на изпълнение - за около две години.

"Мотото ни е "автентичен облик - съвременно изпълнение", споделя Величко Яков. Сградата ще бъде красива, в духа на епохата, в която е строена, и в духа на съвременността, в която съществува.

Предвижда се сградата да се реконструира с реинвестиции и кредити. Величко Яков е един от собствениците на месокомбинат "Житница", собственик на Конна база "Тракиец", инвеститор в споменатите сгради на Главната и ул. "Бетовен". Сградата може да стане пример за това как е възможно заедно да работят инвеститор, държава и Община.

"Винаги сме търсили партньорството от страна на институциите - министерство, Община, НИНКН. Вярвам, че разумните и съгласувани инвестиции в сградите на Пловдив, връщането им към живот, трябва да почиват върху духа на добро сътрудничество между бизнеса и държавата", допълва Величко Яков.

Сградата на ул. "Авксентий Велешки" 23 ще се върне към живот на фона на печалната гледка с фасадите на изгорелите тютюневи складове и падащите парчета мазилка от рушащите се къщи. Така тя ще бъде част от красиво реконструираните сгради на Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чеко

    12 0 Отговор
    Скоро не си писала за СПА “столицата” Велинград.
  • 2 справедлив

    13 0 Отговор
    Колко хора са се изтровили от вложеното в колбасите ...сега инвестираме печалбите в сгради.
  • 3 Пловдив

    3 0 Отговор
    В тези бивши тютюневи складове съм виждал такива гредореди, че ми е падала шапката. Дървените греди е трудно да ги обхванеш с ръце, толкова са дебели.