Last news in Fakti

31 Януари, 2020 08:27 2 753 7

Една от най-призрачните сгради в Пловдив (СНИМКИ)

  • плводив-
  • тютюневи складове-
  • състояние

Редица сгради, които не са паметник на културата, но се намират в архитектурно-исторически зони, са в крайно окаяно състояние и опасни за живота на минувачите. Ярък пример за това е Тютюневият склад на известната фамилия Моравенови, който се намира на пловдивското кръстовище на бул. "Христо Ботев“ и ул. "Авксентий Велешки“.

Складът е без прозорци, врати и покрив, руши се постоянно и всеки момент може да рухне върху главите на пешеходците, пише Plovdiv24.bg. За да не се стигне до инциденти, по тротоара на булевард "Христо Ботев“ са поставени ламаринени пана, зад които се трупат купища боклуци. Част от "защитата“ вече е паднала или заплашва скоро да се откърти от поривите на вятъра. За минувачите остава съвсем малко място, като те трябва да лавират между фучащите автомобили и опасните ламарини.

През 2019 г. семейство Моравенови направи опит да събори изоставената сграда, но действията бяха стопирани лично от министъра на културата Боил Банов, който настоя за гаранции, че ще бъде запазена старинната фасада.

Достъпът до склада е свободен, като част от двора е бил превърнат в незаконен паркинг от изнервени пловдивски шофьори. Останалата част от "градината“ е осеяна с всевъзможни боклуци - шишета алкохол, кухненска посуда, стари обувки и дрехи разкриват, че тук пребивават хора. Най-вероятно мястото е посещавано и от жрици на любовта – за това свидетелстват няколко използвани презерватива и два сутиена, които бяха проснати на земята в източната част на двора. Компания им правеха найлонови торбички, пластмасови шишета, буркани и строителни отпадъци.

Гледката е ужасяваща – огромни счупени греди висят от таваните, цели етажи са пропаднали, в следствие на което подът е осеян с летви, тухли, боклуци и мизерия

Една от най-призрачните сгради в Пловдив (СНИМКИ)

Една от най-призрачните сгради в Пловдив (СНИМКИ)

Една от най-призрачните сгради в Пловдив (СНИМКИ)

Една от най-призрачните сгради в Пловдив (СНИМКИ)

Една от най-призрачните сгради в Пловдив (СНИМКИ)

. Централният вход е запушен от голяма камара строителни отпадъци, а част от първия етаж е превърнат в нужник.

Каква ще бъде съдбата на склада, дали той ще рухне над главите на минувачите или обитателите, е трудно да се каже. След последния опит за премахването на сградата цари пълно затишие. Едно е сигурно – мястото е опасно и трябва да се вземат спешни мерки, за да не се стигне до поредния трагичен инцидент, за който виновни пак няма да има.

Една от най-призрачните сгради в Пловдив (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анонимен

    8 2 Отговор
    Европейска столица на културата..... То цяла България е в такива сгради.... А за училищата по градове и села да не говорим.... Свърталище за наркомани... Е да де но Бойко казва че по всичко сме на първо място.... Е да ама с отрицателни показатели.... А безработицата за 20 години намаляла.... А бе господа то хора не останаха бре.... А тези дето са тук, са пенсионери,,,, и социално слабите уж де от махалата..... Тук там някой работи.... Работодателите от бранша работят с по 5 човека и един върши работа за трима.... Ама парите са за един.....

    Коментиран от #5

  • 4 боцмана

    10 2 Отговор
    Това е само една от многото сгради в Пловдив след "мъдрото и ползотворно" кметуване на мамин Ванко , кмет от квотата на ГЕРБ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Plovdiv

    3 0 Отговор
    Този порутен коптор трябва да бъде съборен час по скоро, от него не може вече да стане нищо. Жалко, че не успяха първия път.
  • 7 майна

    2 0 Отговор
    Глупости на търкалета, невежество и обикновенно тъпанарско тролене! Тоя склад от 30 години стои пустеещ, от 20 години има съсипан и неугледен вид, фасадата му откъм Авксентий Велешки също от толкова години е променена, тъй като оттогава на долните етажи има магазини, а чак сега се сети един културен министър, като Банов да се прави на спасител. Аман от спасители! "Га ядъхти кибапчията ни ривъхти, нъли? А ся що ривети?" Всичките тия складове са с частни собственици! "Булгар Табак" ги продаде преди 15 години, когато наблюдаващ това дружество, като заместник министър на икономиката беше Корнелия Нинова. Собствениците платиха на държавата по един, по два милиона лева суха пара, а същата държава им пречи да ги използват, чрез най-различни врътки и откровен рекет, както от разни държавни институции като института за културното наследство, така и от разни организирани престъпни групи по интереси, съставени от разни културтрегери, архитекти, еколози и обикновенни некадърници и протестъри. Всички тия обясняват на собственика какво да прави с имота си, плюят го, дават го ежедневно на прокурор, на разни институции и комисии за проверка, правят живи вериги, плюят го и по медиите и в лицето, нападат общината и кмета. Напълно вандалска история. Срамното е че предният кмет беше плют и атакуван брутално от хората на БСП и кадрите на старото НДСВ в Пловдив, пръснати по разни други партии и организации, чието коалиционно правителство всъщност продаде складовете и ги направи