Last news in Fakti

7 Август, 2021 20:46 27 486 19

Разпродават емблематичен за България имот

  • тютюневи складове-
  • разпродажба-
  • пловдив

Части от Тютюневите складове с нови собственици

Разпродават емблематичен за България имот - 1
Снимка: М. Богданова ©

Докато политиците се упражняват върху темата Тютюнев град, сградите се рушат, а собствениците им търсят начини да се избавят от тях. Този процес трае вече години, но тъй като колкото повече се протака, толкова повече се затвърждават неизбежните развръзки - времето, немарата и липсата на отговорност вече са сложили отпечатък върху някога перспективният индустриален квартал в сърцето на Пловдив.

Логично собствениците на складове търсят максимално бърз начин да се отърват от имотите си там, които в най-добрия случай са им в тежест, поясняват от Trafficnews.bg. Тежест, защото първо липсват ясни процедури за възстановяването и управлението на сградния фонд, второ - почти всяко действие на инвеститор в квартала буди недоволствие на гилдиите, а от там и обществено и трето - от необмислени и несъгласувани действие можеш да свършиш дори в затвора. Междувременно плащат данъци за имотите си.

Така се оказва, че това което бурно защитаваме като "паметник на културата" скоро ще изчезне. И няма нищо ново в тези констатации и действителност, тъй като вече сме проиграли архитектурната и историческата си памет и по други направления. Пък и не само архитектурната. Разбира се има и добри примери за стопанисване и вдъхване на нов живот на имотите заключени в района около бул. "Иван Вазов", но са по-скоро единични.

Безперспективността, липсата на инвеститорски възможности и високите цени на пазара на имоти в момента обаче пък провокират раздвижване на пазара и търсене на нови собственици на някои от бившите тютюневи складове.

Прави впечатление, че в сайтовете за имоти част от складовете се продават като "парцели". Явно вече е преценена съдбата на въпросните складове, все още намиращи се върху тях. Такъв е случаят например с Тютюнев склад с лице на бул. "Христо Ботев", който промени многократно предназначението си - в него имаше фитнес, заведение и зала за събития.

Парцелът е парцел 1800кв.м. "с ПУП за 7500 кв.м." пишат в обявата, а цената - 1 500 000 евро. Иначе върху терена има няколко сгради - четириетажен склад със застроена площ от над 450 кв.м, жилищна сграда и гаражи. Постройката обаче няма статут на самостоятелна културен паметник. В една от обявите коректно е отбелязано, че "В продължение на стотици години местността е била известна със своите фабрики, заводи и търговски центрове. Мястото е съхранило множество спомени, преживявания, градски легенди и случки, които се предават от поколения на поколения до днес. Имотът попада в зоната на археологически и архитектурен резерват Филипополол Тримонциум Пловдив и е част от историческите Тютюневи складове", но не пропускат да споменат, че е издавана виза за застрояване с параметри до 7500 кв.м. РЗП, с най-висока кота 22 м.

Друг тютюнев склад, който се предлага като парцел, е този, разположен в близост до Библиотека "Иван Вазов". Теренът е с площ 1 118 кв.м., а върху него са разположени склад на четири етажа със застроена площ от 380 кв.м., друг двуетажен със застроена площ от 354 кв.м. и малка административна сграда от 60 кв.м. "Състоянието на сградите е за тотален ремонт - бивши тютюневи складове", пише в обявата, а в друга за същия имот направо са дадени параметрите на застрояване: "до 15м., Кинт 2,5. предвидени за производствен и складов обект, като има възможнот да бъде за жилищно и обществено застрояване". Цената на този склад, разглеждан като терен, е 699 000 евро.

Периодично на пазара излизат и други имоти от Тютюневия град, включително и в района към бул. "Руски". Други пък са наследени от десетки собственици, които не могат да постигнат съгласие за действие по продажба, камо ли за други.

По-голямата част от тютюневите складове са пусти, празни и рушащи се. Кой обаче би искал такъв имот? А кой би искал да си купи имот, за който Националния иститут по паметниците на културата, Министерството на културата и Община Пловдив не могат да се разберат?

Иначе вече ви показахме, че ако има ясна визия, желание и политика в тази насока от подобни паметници на индустриалната архитектура може да се роди прекрасна нова история - за справка Атина. Ако вървим обаче в същия темп, имотите ще се разпродават, обезличават, рухват, събарят, изгарят и в крайна сметка ще изчезнат. А може би някои точно това искат.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    19 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: всяко действие на инвеститор в квартала буди недоволствие

    Мисирки!!!
  • 2 Емил

    41 36 Отговор
    "Спасяването" на тези съборетини години наред съсипва центъра на Пловдив! Чий болен ум обяви тези грозни и нефункциониращи складове за паметник на културата?! По същата логика трябва да пазим промишлените съборетини от соца!!!

    Коментиран от #10

  • 3 РЕАЛИСТ

    52 24 Отговор
    Какъв паметник на културата могат да бъдат едни тютюневи складове? Поколения са работили там, както казва поета, " от утро до мрак" Майка ми е работила в тези складове. Това са паметници на експлоатацията, а не на културата.

    Коментиран от #17

  • 4 ДЕЕЦ

    28 9 Отговор
    Добре де,.. частен ли е имотът-частен,.. кой има права над него-соственикът,.. щом е емблематичен, ами държавата да го купи и направи музей по тююна,.. а, кой ли вече се тютюн, нали е здравоопасен

    Коментиран от #5

  • 5 РЕАЛИСТ

    31 12 Отговор

    До коментар #4 от "ДЕЕЦ":

    Абе, нали тютюна е вреден, какъв паметник може да бъде. Нали вече дори рекламите на цигари са забранени. Тук в Англия дори са скрити в шкафове, та никой да не ги види, а ние паметници ще вдигаме. Ходил съм , като дете там и съм видял в каква мизерия работеше там майка ми. Бутайте тези грозни складове на пъпа на Пловдив.
    .
  • 6 Пущерняци

    28 4 Отговор
    Пещерняците врътнаха далавера с мамин тотьо от опг герб в първия му мандат и су сдобиха със складовете като купиха за безпари някаква общинска фирма на която "случайно" се водели собственост. И от години искат да ги съборят, щото така било по-евтино за строителство, вместо укрепване на фасадите. И реват че плащали данъци, все едно някой им е бил упрял пистолета за да ги купят.
  • 7 Мял

    1 0 Отговор
    Всичко ок ?!?
  • 8 Опълченец

    14 9 Отговор
    Кой болен мозък определя частна собственост за паметник? Напънат е инвеститорите да бутат рушвети на разни гнусни чиновници, за да стане нещо нормално. Тази схема важи за безброй малки и големи имоти в БГ. Оти сме най бедни а?

    Коментиран от #9

  • 9 болен мозък

    21 2 Отговор

    До коментар #8 от "Опълченец":

    Когато са определни за паметници на културата, са били държавни. Сам се сети как са раздържавени тези складове в центъра на Пловдив.
  • 10 Малиии

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Много си прост, ама ни си го знаеш
  • 11 Йо Несбьо

    17 5 Отговор
    Складовете НЕ СА от соца! Това са складовете на първите цигарени индустриалци в България. Просто е - могат да бъдат освежени и укрепени. Могат да се ползват по подходящ начин. Няма нужда да се бутат. Никъде в Европа не бутат. Пазят си историята и я ползват за реклама умело. У нас всичко е „Бутай!“. Собствениците нормално се сърдят. Става дума за много пари. Те навсякъде по света биха се сърдили. Терените са златни - в центъра на Пловдив декар площ спокойно може да легне и на няколко милиона евро. Особено ако се построи там търговски и бизнес център. А представете си на територията на целия район жилищен търговски бизнес център място за срещи и т.н. Сигурно цената ще хвръкне към милиард.

    Коментиран от #16

  • 12 гост

    17 4 Отговор
    Не само Атина може да се даде за пример, идете в Кавала да видите Българските тютюневи складове, как са съхранени.
  • 13 Киро истината

    4 2 Отговор
    Аз съм велик съдружникн на Плевнелиев,майстор на фондове и ошфорки за набиране на средства .Ганьо е моята овца бе-е

    Коментиран от #15

  • 14 Селянджър

    4 8 Отговор
    А ми моята тоалетна на село също е паметник на културата ,колко вестника съм прочел там
  • 15 Киро Харварта

    0 6 Отговор

    До коментар #13 от "Киро истината":

    Нашта грижа е редовно да ви стрижа
  • 16 Ганчо зубидрен

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Йо Несбьо":

    Тази складове са над 100 години. История са... Но са полуразрушени... Те нямат покрив... Останали са само стените... Трябва да се налеят милиони, за да се поправят във вида отпреди 100 г... Което няма как да стане.
  • 17 qwerty

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    Някой е искал да запази стария архитектурен облик на квартала, но не знам как ще се срещнат интересите на бъдещите инвеститори и министерството на културата. Може би наистина държавата трябва да откупи парцелите и да построи на това място административни сгради в същия архитектурен стил.
  • 18 Пловдив

    2 0 Отговор
    Живея съвсем близо до въпросния "Тютюнев град". От тези сгради максимум 20 процента могат да бъдат реновирани и пригодени за нов живот... Останалите трябва да бъдат съборени максимално бързо, защото са заплаха за живота и здравето на живеещите и минаващи наоколо! Особено руината до Сточна гара, която всеки момент може да се срине върху булевард Христо Ботев!
  • 19 PlimP

    1 0 Отговор
    споко, длаварета е измислена, само времето я забавя, не могат да събарят, докато не станат опасни и тогава ще ги ометът, ще има частни учлички, където нормалните хорица няма да могат да преминават и т.н., вървим към все по-скапано, традицията повелява, ще направят Иван Вазов пешеходна(щото са олигофрени) и после що движението бил толкова натоварено