Отидете към основна версия

7 456 25

Рекорден брой продажби на жилища у нас

  • софия-
  • жилища-
  • цени-
  • продажби

Силно търсене, надвишаващо предлагането и ускоряващ се ръст на цените

Снимка: М. Богданова ©

Започналите през 2020 г. тенденции се разгърнаха през 2021 г. и жилищният пазар продължи да привлича купувачи с цел собствено ползване и живот в по-качествена среда, в по-просторни и светли жилища. Това обуслови продължаващото търсене на по-големи апартаменти, а новото строителство остана най-предпочитано.

"Още в началото на 2021 г. имотният пазар даде заявка за предстояща успешна година и успя да запази темпове през всички месеци, въпреки последвалите вълни на пандемията и наложените ограничения. Така имотният пазар успя да загърби последиците от COVID-19 и трудностите, които пандемията предизвика през 2020 г. и да възобнови възходящия си тренд. Освен на търсещите нов дом, той успя да привлече вниманието и на инвеститорите, превръщайки се за пореден път в сигурен пристан за спестявания и дългосрочни вложения" споделя Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Жилищното кредитиране бележи рекорден ръст през 2021 г., а лихвените проценти продължават да спадат. Средната работна заплата в София нараства с по-бърз темп от цените на жилищата, надхвърляйки 2000 лв. и задържайки достъпността на жилищата на отлични нива.

Всичко това доведе до един интензивен и на моменти дори еуфоричен жилищен пазар, който оставя голяма част от търсенето неудовлетворено.

Средната цена на закупените в София през третото тримесечие апартаменти по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 1 200 евро/кв.м. при 1 175 евро/кв.м. през второто тримесечие и 1 115 евро/кв.м. година по-рано.

Това представлява ръст от 7.6% на годишна база, който се запазва сходен с този от второто тримесечие – 8.8% и значително надвишава отбелязаните през предходните тримесечия ръстове от около 2-3%.

От пролетта активността се засили, на пазара се върнаха всички типове купувачи, вкл. и тези, търсещи с инвестиционна цел и това даде нов тласък за развитие и ускоряване на растежа на цените.

Средната обща цена на закупените апартаменти през 3-тото тримесечие нараства до 116 750 евро при 100 500 евро през второто тримесечие и 100 260 евро средно за 2020 г.

Новосключените сделки в София за 9-месечието на 2021 г. бележат ръст с 25% спрямо 2020 г. и с около 10% спрямо 2019 г. Тук са отразени сделките, сключени с имоти ново строителство, към момента на тяхното сключване и дават обективна картина на реалното нарастване на обемите продажби в столицата.

Към момента на съставяне на този анализ все още няма данни от Агенцията по вписванията за 3-тото тримесечие, но изнесените по-рано данни за второто тримесечие показаха ясната тенденция за нарастване на обемите продажби с около и над 40% спрямо 2020 г. и с близо 30% спрямо предпандемичната 2019 г.

Стойността на коефициента на достъпност към средата на 2021 г. е 1.11. Той запазва нивата от миналата година и дори бележи известно подобрение, като продължава да клони към 1, т.е. малко над 1 средна месечна софийска заплата е нужна за закупуване на 1 кв.м. жилищна площ в София. Това става възможно поради продължаващия ръст на средната заплата в столицата, която през второто тримесечие по данни на НСИ вече е 2 072 лв. Това е с близо 14% над нивото ѝ за същия период на миналата година.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 21 гласа.

Свързани новини