Отидете към основна версия

2 507 2

Държава подготвя въвеждането на програмата „Златна виза“

  • албания-
  • златна виза-
  • гражданство-
  • законодателство

Албания приема закон за чуждестранните инвестиции

Снимка: Shutterstock

Дълги години в Албания се води дискусия за възможността за предоставяне на албанско гражданство на лица, които инвестират, включително и чрез покупка на имоти, в страната. Властите обаче така и не приеха закон, който да урежда това право.

През последните месеци обаче програмата придоби реални очертания. В законодателната програма за 2022 г., се предвижда създаването на нови закони и изменението на съществуващи нормативно-правни актове, които да узаконят програмата „Златна виза“.

Очаква се новият закон да урегулира процедурата за получаване на албанско гражданство на чужденци, които инвестират в стратегически важни национални проекти. Законопроектът трябва да бъде готов и внесен за разглеждане от депутати не по-късно от четвъртото тримесечие на 2022 г.

И сега действащото законодателство в Албания допуска получаване на албанско гражданство от чужденци, но процесът не е стандартизиран и няма ясни правила. Така например, не са посочени сроковете за разглеждане на заявки и други важни параметри.

По всичко личи, че в края на текущата година ще има налице специално правно положение, определящо минимален допустим размер на инвестиционното вложение и секторите, чието финансиране ще се разглежда като поддръжка на проекти от национален интерес.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини