13 Януари, 2022 11:21 2 499 2

Държава подготвя въвеждането на програмата „Златна виза“

  • албания-
  • златна виза-
  • гражданство-
  • законодателство

Албания приема закон за чуждестранните инвестиции

Държава подготвя въвеждането на програмата „Златна виза“ - 1
Снимка: Shutterstock

Дълги години в Албания се води дискусия за възможността за предоставяне на албанско гражданство на лица, които инвестират, включително и чрез покупка на имоти, в страната. Властите обаче така и не приеха закон, който да урежда това право.

През последните месеци обаче програмата придоби реални очертания. В законодателната програма за 2022 г., се предвижда създаването на нови закони и изменението на съществуващи нормативно-правни актове, които да узаконят програмата „Златна виза“.

Очаква се новият закон да урегулира процедурата за получаване на албанско гражданство на чужденци, които инвестират в стратегически важни национални проекти. Законопроектът трябва да бъде готов и внесен за разглеждане от депутати не по-късно от четвъртото тримесечие на 2022 г.

И сега действащото законодателство в Албания допуска получаване на албанско гражданство от чужденци, но процесът не е стандартизиран и няма ясни правила. Така например, не са посочени сроковете за разглеждане на заявки и други важни параметри.

По всичко личи, че в края на текущата година ще има налице специално правно положение, определящо минимален допустим размер на инвестиционното вложение и секторите, чието финансиране ще се разглежда като поддръжка на проекти от национален интерес.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уртумурдук

    3 0 Отговор
    Абсурд ! ББ чака по-добра държава . Тази е много мижава за него и авоарите му. Така поне говорят злите езици.

    Коментиран от #2

  • 2 Селянин

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "уртумурдук":

    А му радев има добре връзки с президента им Само тои го приема ше Тои ще е първия