Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 12:23 7 107 6

Шоковото поскъпване на имоти привлече вниманието на антимонополните органи

  • албания

Цените и наемите в Тирана растат неудържимо

Шоковото поскъпване на имоти привлече вниманието на антимонополните органи - 1
Снимка: Shutterstock

Антимонополното управление на Албания (Autoriteti i Konkurrencës) ще анализира в детайли пазара на недвижими имоти в резултат на шоковото поскъпване на цените и на наемите при жилищата. Целта е да не се допуснат злоупотреби от страна на строителните предприемачи, както и установяването на фиктивни цени и цялостно нарушаване на законите.

Цените на жилищата в Албания растат непрестанно от 2015 г. и съдейки по прогнозите на експерти няма индикации процесът да се прекъсне в близко време. И въпреки, че темповете при новото строителство се забавиха, това не отменя тенденцията, която се наблюдава през последните години, когато броят на разрешенията за строеж постоянно растеше. Нещо повече – с всяка година, новопостроените жилища стават все по-скъпи. Близо 30% от сделките в сектора са с чужденци, което също подтиква цените нагоре.

Месечният наем на апартамент в столичните райони е 400 EUR, а цената на квадратен метър жилищна площ за покупка в Тирана достига 4000 EUR. Ценовият диапазон е много широк. В някои от по-отдалечените от центъра райони могат да се намерят жилища и за по 700-1200 EUR.

По данни на Централната банка на Албания през първото полугодие на 2021 г. жилищата в страната са поскъпнали със 6.7% спрямо същия период на 2020-та.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хе хе

    10 4 Отговор
    Миленчето пак е шокирана.
    Хващам се на бас с нея задочно - до 12 месеца ще видим спад на цените (в $$) на жилишните имоти в България, Гърция, Албания и повечето балкански дръжави като цяло. Като под спад имам предвид над 10% до към 50-60 процента.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Хахаха...

    6 4 Отговор
    Кой ще купи къща да живее сред шиптарите.Освен самите те.
  • 3 Гост

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "хе хе":

    В период на инфлация имотите запазват стойност, което увеличава цените им над инфлацията. Сега имаме рекордна инфлация и цените на имотите ще я изпреварят. Абсолютно невъзможно е да паднат в следващите 12 мес.

    Коментиран от #6

  • 4 Аз Кочо

    12 3 Отговор
    До коментар 3.псвен че вдига цените инфлацията изяжда и доходите, а това намалява способността на масата да тегли кредити и да влага в имоти. От там предлагането се увеличава и цените се сриват. Може да не е тази година но ще е скоро със сигурноат
  • 5 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "хе хе":

    Много са 10 месеца. Още тази есен ще има спад, въпреки изкуственото надуване на балона с нашите пари от данъци, под формата на субсидии.
  • 6 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Смятам, че сегашните цени са резултат на няколко фактора:
    1) спекуланти, купували и препродавали имоти с луда надценка;
    2) нисколихвени кредити, субсидирани от държавата - от нашите данъци, от джобовете ни;
    3) обяви-помпички, това са имоти негодни за обитаване и дори за събаряне, обявени на абсурдно високи цени, чиято работа е само да вдигат статистиката.
    Лично мнение и не ангажирам никого с него.