Last news in Fakti

7 Март, 2022 09:21 11 163 2

Данък увеличава жилищата ново строителство

  • албания-
  • жилища-
  • данък-
  • ддс

Албания въвежда ДДС за имотите от първичния пазар

Данък увеличава жилищата ново строителство - 1
Снимка: Shutterstock

Албанското министерство на финансите предвижда в средносрочната стратегия за доходите за 2022-2026 г. ДДС да се прилага при първа продажба на нови жилищни апартаменти. Стратегията е разработена въз основа на препоръките на МВФ и ще бъде съгласувана с бизнес общността.

„Сегашният закон изключва прилагането на ДДС при продажба на апартаменти. Данъкът се прилага в процеса на тяхното изграждане от строителни организации, а продажбите от предприемачи са изключение. Това изключение се дължи на факта, че прилагането на ДДС ще доведе до повишаване на продажната цена за населението. Тази политика се провежда от 1996 г.“ се казва в средносрочната приходна стратегия на Министерството на финансите.

„Въвеждането на схемата за ДДС при първа продажба на нови жилищни апартаменти ще увеличи цената на строителството, а следователно и цените на самите имоти“, казва секретарят на Асоциацията на строителите Арбен Дервиши.

През 2006 г., когато се обсъждаше въвеждането на ДДС върху строителството, Албанската асоциация на строителите се противопостави на тази мярка. Единственият разумен компромис за строителите ще бъде диференциран режим на ДДС за този сектор на ниво, което не надвишава 5%, според сдружението.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милена е кръгла 0

    7 3 Отговор
    От заглавието не се разбира, какво увеличава данъка на жилищата. Броят жилища, размера на жилища, цветът ли, или броя фалити. Важното е нещо да се увеличава, какво не.
  • 2 Значи

    3 0 Отговор
    А ми нашите не вярвам да се минат,ех ако можеха да източат и ЕС.