Отидете към основна версия

961 0

Регистър ще пресява коректните фирми за недвижими имоти

  • имоти-
  • които-
  • фирми-
  • сдружението-
  • регистър-
  • фирмите-
  • всички-
  • недвижими-
  • издават-
  • други-
  • много-
  • отговарят-
  • българските-
  • недвижими имоти

, Деян Кавръков, управител на АДИС е новият, десети член на управителния съвет на НСНИ На свое общо събрание Националното сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) прие критериите за вписване и издаване на публичен регистър, на всички юридически и физически лица, които осъществяват посредничество с недвижими имоти и наемодателна дейност.

Целта на доброволнияпубличен регистър
е българските граждани, ведомства и организации, чуждестранните инвеститори, както и всички клиенти да имат поглед върху това, дали фирмите са пълноправни субекти по Търговския закон, дали са изрядни към фиска и отговарят на професионални стандарти и квалификации и дали гражданите могат да се доверят на тях като професионалисти, обясни Орлин Владиков - председател на НСНИ.
Считаме, че с доброволния публичен регистър ще допринесем за

по-голяма правна сигурност
и бариера срещу някои случаи на злоупотреби в покупко-продажби и наемане на недвижими имоти, които са извършени от фирми-фантоми.
Регистърът най-вероятно ще бъде анонсиран пред българската общественост през втората половина на февруари. Очакванията са първоначално той да включва около 400 фирми - членове на НСНИ, както и много други, които не са записани в сдружението, поясни Владиков. Регистърът ще бъде с осигурен достъп чрез Интернет до всички данъчни администрации, кметства, общини. Редовно ще се публикува и в средствата за масово осведомяване. От НСНИ се ангажираха с периодично му актуализиране.
Амбицията на създателите е доброволният регистър да бъде официално признат от данъчната администрация, а на един по-късен етап той да играе функцията на официален държавен регистър на лицата, упражняващи посредничество при сделки с недвижими имоти.
Коректни фирми са тези, които осъществяват дейността си на база платен патент или облагане по Закона за корпоративното подоходно облагане, плащат социални осигуровки и спазват законите на страната. Сред целите на регистъра е да бъдат ограничени в максимална степен

измамите с недвижими имоти
От НСНИ се похвалиха, че досега не е имало оплакване или уличаване в измама на нито една от фирмите членуващи в НСНИ през цялото си съществуване. Това се дължи и на високите изисквания към членовете за морал, честност и етика.
Като цяло има много измами в страната, които се дължат на обстоятелството, че гражданите нямат пряко наблюдение и възможност да проверят дадена фирма. Някои от схемите за измама са подправка на документи с невярно съдържание, като пълномощни за продажби на определени имоти или за даването им под наем. Друг разпространен сценарии е продажбата на несъществуващи имоти, на недвижимости от нелегитимни собственици или продажба на апартаменти, имащи ипотека или други възбрани за имотно разпореждане. Напоследък се продават и имоти обитавани от наематели. Другата категория измами са свързани с наемните отношения като най-често се оставят неплатени сметки за телефон, ток и вода.
От НСНИ ще издават и

сертификати за качество
на фирмите, членки на сдружението. Създаването му е породено от изискването да се сертифицират, както българските продукти, така и всички услуги. Тези тапии ще бъдат достатъчна гаранция за професионализма при българските граждани и ще показват, че тези фирми отговарят на много високи изисквания по следните направления: висок образователен критерии и професионална подготовка на управителите на фирмите и на работещите в тях брокери, различни курсове за подготовка и преквалификация, да отговарят на определени юридически и правни норми, материални и технически дадености като наличие на офис, връзки с контакти и други, които да осигуряват високо качество на услугите. Срокът, за който ще се издават сертификатите е 3 години. В чужбина те се издават от неправителствени организации.
На проведеното общо събрание на НСНИ бяха приети промени в устава на сдружението. Реши се във всеки град да има по едно представителството на НСНИ. Фирми, неспазващи устава на сдружението ще им бъде отнемано членството за срок до три години.

Милена БОГДАНОВА
simidchieva@sof.bg

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини