Отидете към основна версия

20 586 12

Украинци и руснаци доведоха до бум в цените на имотите тук

  • черна гора-
  • жилища-
  • цени-
  • чужденци-
  • сделки

Над 10% поскъпване на имотите в Черна гора

Снимка: Shutterstock

Вълната от покачване на цените връхлетя черногорския пазар на недвижими имоти в началото на текущата година. Жилищата са поскъпнали с 10% от началото на годината, така че в Будва е трудно да се намери апартамент на цени под 2000 EUR/кв.м, докато в Подгорица тази стойността надхвърля 1300 EUR/кв.м, пише Investitor.

Основната причина да се наблюдава подобна картина на пазара е силното търсене. В условия на инфлация тези, които имат пари, инвестират в жилища. Има и повече купувачи от Украйна и Русия. С началото на специална военна операция в Украйна все повече руснаци и украинци се интересуват от жилища в Черна гора. Руснаците предимно купуват, а украинците наемат.

„Най-вече това са хора, които работят онлайн, от ИТ сектора, много служители от някои компании се преместиха в Черна гора след началото на конфликта в Украйна, така че регистрираме тенденция на нарастващо търсене от тези два пазара“, казва Стефан Мишкович, ръководител на агенция за недвижими имоти.

„Затова сега е трудно да се намерят апартаменти в нова сграда за по-малко от 1300 EUR/кв.м, а за някои проекти, които тепърва започват или се строят, началните цени варират от 1250 до 1350 EUR/кв.м“, каза Мишкович пред RTCG.

„Клиентите от Украйна обикновено наемат апартаменти за месец, два или три, защото чакат да се разреши ситуацията в Украйна, за да се върнат в родината си“, каза друг експерт Мирослав Досляк.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.

Свързани новини