Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 21:11 7 210 5

Бум на чуждестранните инвеститори

  • черна гора-
  • инвестиции-
  • недвижими имоти-
  • чужденци

Ръст от 70% на този тип предприемачи в имоти в Черна гора

Бум на чуждестранните инвеститори - 1
Снимка: Shutterstock

Според предварителните данни на Централната банка на Черна гора нетните притоци на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната са нараснали до 599 млн. EUR през 2022 г. от 352,3 млн. EUR през предходната година (+70%).

Общите входящи потоци от ПЧИ се увеличиха до 847,8 млн. EUR, което е ръст от 41,3% на годишна база, докато изходящите потоци от ПЧИ са се увеличили до 248,8 млн. EUR от 247,6 млн. EUR.

Притокът на инвестиции в компании и банки нарасна до 142,8 млн. EUR от 118,6 млн. EUR година по-рано, докато инвестициите в недвижими имоти нарасват до 322,2 млн. EUR от 184,3 млн. EUR.

Нетните притоци на ПЧИ в Черна гора нарастват до 552 млн. EUR през 2021 г. от 467,5 млн. EUR през предходната година.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    10 3 Отговор
    Това по-скоро напомня бягството на европейските компании от данъчния терор и енергийното самоубийство. През пристанищата на Черна гора можете да донесете евтини контрабандни суровини и да декларирате техния произход от трети страни.Всеки от вас разбира, че сериозните и обмислени инвестиции изискват икономически и финансови предпоставки. Черна гора е бедна и изостанала държава. И това обяснява европейската стратегия за спасение и оцеляване.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ивестиции

    4 3 Отговор
    И тези 599 млн. EUR ивестиции да не би да са влезли в Черногосрската хазна? Нищо подобно! Собственици и управляващи са си напълнили гушите, а черногорската собственост е станала чужда и ще изнася печалбите навън.
  • 4 Негреску

    1 1 Отговор
    Черна гора , както и останалите балканци са един дол дренки . Накрая идва господин Рихтер с голямата тесла номер 7 и изравнява шансовете на всички. Носете си новите дрешки и си пийте питието.
  • 5 Центърът

    3 5 Отговор
    На руската мафия в Европа е Черна гора т.е. логично и паричките да са повече заради войната на Путлер.