Last news in Fakti

9 Юни, 2022 11:21 2 122 1

Балканска държава закрива важна програма

  • черна гора-
  • програма-
  • гражданство-
  • инвестиции

Черна гора вече няма да предлага гражданство чрез инвестиции

Балканска държава закрива важна програма - 1
Снимка: Shutterstock

По време на първото си официално посещение в Брюксел новият премиер на Черна гора Дритан Абазович обеща, че програмата за гражданство чрез инвестиции ще приключи до края на текущата година. „Правителството разбира негативните коментари на Европейската комисия, когато става въпрос за програмата за икономическо гражданство. Мисля, че е ясно, че проблемът ще бъде решен на 31 декември, когато програмата ще бъде прекратена“, каза Абазович.

Той също така обяви намерения за подобряване на стандартите за скрининг на кандидати, особено руснаци и беларуси, но не каза, че заявленията от руснаци и беларуси ще бъдат забранени. „Ще има допълнителен контрол, особено по отношение на гражданите на Руската федерация и Беларус. Искаме да направим целия процес по-прозрачен“, добави Абазович.

Това не е първият път, в който Черна гора обявява намерението си да спре практиката на предоставяне на гражданство чрез инвестиции. Преди повече от година правителството обяви, че няма да поднови програмата, след като изтече в края на 2021 г. Схемата обаче беше удължена с още една година на 31 декември 2021 г.

Този път обаче забавянето в последната минута изглежда очевидно по-малко вероятно. Всъщност миналата година правителството на Черна гора не даде ясни гаранции на ЕС относно съкращаването на програмата. И тази година изявленията на Абазович изглеждат обещаващи и слагат край на всички съмнения.

Според правителствени данни Черна гора досега е предоставила гражданство чрез инвестиции на 108 чужденци, „предимно от Китай и Русия“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ганю

    0 2 Отговор
    Това е кадо да се продаваш за пари
    НАЙ-ДРЕВНАТА ПРОФЕСИЯ