Отидете към основна версия

3 033 6

Ипотечните заеми продължават да поскъпват

  • чехия-
  • лихви-
  • ипотечни заеми

До края на текущата година те могат да надвишат 7% в Чехия

Снимка: Shutterstock

Лихвите по ипотечните заеми в Чехия продължават ръста си. Например, в Česká spořitelna при двугодишен период на фиксиране лихвените проценти вече са 6,34%. Това е поскъпване над три пъти за 3 години. Според експерти, лихвите по ипотеките могат да надхвърлят 7% до края на текущата година. Броят на хората, които могат да си позволят ипотека, бързо намалява.

Според Яна Покорная от AirBank, общият пазар на ипотечни заеми може да падне с 40% тази година. „Отчитаме спад от около 20% в сравнение с миналата година, но поради постоянно растящите лихви, очакваме този брой да се увеличи“, каза Пьотр Плочек от UniCredit Group.

„Броят на одобрените ипотеки през последното тримесечие е намалял с 25% на годишна база. Очакваме обаче тази година да постигнем приблизително същите показатели като миналата година, защото разширихме предложението си към клиентите и предоставяме ипотечни кредити директно, без външни финансови консултанти, т.е. без да се налага да плащаме комисионни", казва изпълнителният директор на AirBank Покорна.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини