Last news in Fakti

18 Август, 2022 11:11 9 703 14

Рекорд на лихвите по ипотечно кредитиране

  • чехия-
  • лихви-
  • ипотечно кредитиране

В Чехия те достигнаха 6.24%

Рекорд на лихвите по ипотечно кредитиране - 1
Снимка: Shutterstock

През юли 2022 г. средният лихвен процент по ипотеките в Чехия достигна 6,24%, сочат данните на Fincentrum Hypoindex. Това е с 0,53 процентни пункта повече спрямо юни. Лихвите по ипотечните кредити се ускориха. Още в прогнозите си за месец май експертите допускаха, че до края на текущата година процентът може да надхвърли 7% и към днешна дата това изглежда напълно постижимо.

„След скока на основните лихвени проценти на Централната банка през юни повечето търговски банки реагираха, като повишиха лихвените проценти по ипотечните кредити“, казва Иржи Сикора, ипотечен анализатор във Fincentrum & Swiss Life.

Основните лихвени проценти бяха повишени на 23 юни. Двуседмичната репо лихва се повиши с 1,25 процентни пункта до 7%. В отговор повечето банки също повишиха лихвите по ипотечните кредити. При сегашната ставка месечната вноска по ипотека от 3,5 милиона крони (143 000 EUR), фиксирана за 3 години, с матуритет от 25 години и среден процент на предлагане от 6,24% е 23 074 крони (945 EUR).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Днес в Чехия, утре при нас

    41 2 Отговор
    Днес в Чехия, утре при нас. С тази разлика, че в Бг ипотечните кредити са с плаваща лихва. Много излъгани куповачи започват да се усещат, че хем купиха на върха на балона, хем лихвата им е фиксирана само за пъвата година. А ако лихвата скочи от 2,4% на 7% ще фалират доста ипотекари.
  • 2 Ванко

    35 1 Отговор
    Няма ли в най-скоро време тези рекорди дасе пренесат и при нас,иначе панелките в София ще станат по 5000 EU.Сега очаквам кредитните консултанти и банкери да излязат и да кажат споко при нас това не може да стане.
  • 3 Брокер

    44 1 Отговор
    Не ги слушайте, може в цял свят да се качват лихвите, но в България никога няма да ги повишат ! Теглете по 3-4 ипотеки на веднъж и с няколко потребителски заема за ремонт, така се бори инфлацията. Ние сме най стабилната икономика, не е възможно да се качват лихвите. Може цените на имотите да падат навсякъде, при нас ще растат. С този демогравски прираст е очевидно че недостигат жилища.

    Коментиран от #6

  • 4 мммда

    25 1 Отговор
    Още е ниска, очаква се да удари десетката от към проценти.
    Честито на всички с по-няколко безмислени ипотеки, които се подлъгаха да си застраховат патите и създадат спекулативното оскъпяване на матриалите и надуване на цените при имотите, които вече са надценени с до 70% на места. Катапултирането ще е много болезнено, за тия спекуланти и строителни фирми. Като гледам темпа чак след година ще ни застигне това. В момента може да се ориентирате по ситуаията в Китай и Щатите, и да гледате как полека се наводнява пазара с обявяване за продан на ипотекирани имоти.
  • 5 скоро очаквам

    24 1 Отговор
    Драстична промяна на пазара на жилища, нещата си идват на място
  • 6 мммда

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Брокер":

    Същата реклама описана от тебе е и на запад. Вече се добавя и защо покачват лихвите, защото това било борене на инфлацията и без покачване няма как да се случат нещата. Повишенията на заплати на хората само се дъвчат и не се предприемат, защото където се повишават доходите расте с тях и инфлацията. Удря 3 джоба на обикновенния човек.
    Проста математика 10% увеличение на заплатата= 10% скъп продукт + 10% печалба на склада + 10% магазина+ ДДС-то -това е най добрия вариант развитие ръст заплата и крайна цена на продукта в момента
  • 7 Джувотното

    26 0 Отговор
    Много българи в Манастирски ливади ще бъдат остригани от банките като ливади!!
  • 8 Имотен роб

    26 0 Отговор
    Няма да са стригани като ливади, там ще се стърже до кокал...
  • 9 Спас

    24 0 Отговор
    Усещам че ще е по-лошо от 2008.

    Коментиран от #13

  • 10 А ми

    16 0 Отговор
    то и принас се задава - ще живеем в интересни времена.
  • 11 Айше

    8 1 Отговор
    аз мойта къща построих за 5 дена няма ипотека
  • 12 некой си

    7 2 Отговор
    Мисля че едни 17% звучат по реалистично на фона на инфлацията. Към момента банките все още оползотворяват възможностите дадени им от отрицателните лихвени нива по депозити на места но това само изкривява пазара и ощетява спестовниците които са първия буфер при икономически кризи. В момента реалистичната лихва по депозити е 15% но лакомите банкери и тук са открили лесното ,печатат си безконтролно пари и си ги раздават което вече изкривява тотално света на финансите и икономиката. В момента пазарите са залети с хартийки които дори не покриват разхода по отпечатването им,такива фиатни пари човечеството никога не е имало. Нарушени са всички наредби на Базел за които Русия алармира много пъти и дори в едни комюнике намекна ,че при така продължаваща политика суровините ще се търгуват срещу ценни метали и стоки ,защото не са съгласни да бъдат обирани по такъв безочлив начин. От всичко изречено дотук световната икономика е строшена непоправимо което е и тъй жадувания Big reset за някои кръгове които искат да създадат световен хаос като това ще прокара път за едни други техни извратени фантазии. Затова че смело с лихвите и кораба да потъва така или инък трябва да прескочим на следващо ниво дори и да е по-лошо,защото агонията не е по-малко зло.
  • 13 некой си

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Спас":

    2008 беше репетиция и прелюдия към това което ни чака. Тогава бяха изрепетирани и отиграни различни възможности и сценарии които през 2019 времето в което бе даден старта на следващата криза бяха подплатени и с един насилстве елемент на отнемане на свободата. След като се видя в какъв обем е осъществим контрола и репресията върху човешките индивиди от страна на други слабохарактерни човешки индивиди бе премерена силата на кръговете които контролират процеса. Всички злобари на които бе дадено малко власт почнаха да командорят и разпореждат по най-брутален начин с редовите хора. Та тук принципа е дай малко кръв на вълка и виж как се настървява,тези малки злобни душици отново чакат деня си в който ще им дадат права с които да мачкат останалите човешки индивиди. Сега всичко това го миксирай с лавината от кредити които бяха раздадени и дай свобода на най тъмните ти мисли като сценарии. Ако ти убягва седни изгледай един много интересен филм с Джъстин Тимбърлейк в който живеят срещу време което купуват с труда си. Това е светлото бъдеще приятелю,от тъмно по тъмно.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.