Отидете към основна версия

5 214 15

Колко обработваема земя загуби Украйна

  • украйна-
  • земеделска земя-
  • загуби

До момента 25% от земеделските площи са в ръцете на Русия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

От началото на военните действия в Украйна на 24 февруари до момента Украйна е загубила 25% от обработваемата си земя, предимно в южната и източната част на страната, сочат данните на министерство на земеделието. „Въпреки загубата, засетите култури тази година са предостатъчно и гарантират потреблението на украинското население", каза Тарас Висоцки, заместник-министър на земеделието. Според него, потреблението също е намаляло в резултат на масовото преместване на население и миграцията извън страната.

През февруари Украйна е внесла около 70% от нужните торове, 60% от фитосанитарните продукти, както и около 30% от нужното гориво за процеса на сеитбата. Но руската окупация в няколко области и блокадата на зърнените култури, наложена от руския флот в Черно море, е принудиха украинските земеделци да променят онова, което сеят, както и качеството му.

Преди войната Украйна разполагаше с над 30 милиона хектара обработваеми площи, според международната неправителствена организация "Уърлд дейта сентър-Украйна".

Заедно Русия и Украйна осигуряват 30% от световния износ за пшеница и конфликтът между тях доведе до скок в цените на зърнените култури и на олиото.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.

Свързани новини