Отидете към основна версия

15 125 15

Община отказа на бивш министър да купи апетитни имоти

  • пловдив-
  • имоти-
  • ексминистър-
  • финанси-
  • муравей радев

Фирма на Муравей Радев поиска да купи имоти за 200 000 лева

Общинският съвет за втори път отказа да продаде два апетитни имота на фирмата „Пловдивстройресурс”, приватизирана от ексфинансовия министър Муравей Радев. За предложението гласуваха само двама общински съветници, а други 36 бяха против или въздържали се.

От фирмата искаха да вземат парцелите на ул. „Дарвин” 4 и 6 по чл. 35 от Закона за общинска собственост. Той гласи, че собственик на недвижим имот върху общинска земя, може да я закупи без търг, съобщава Trafficnews.bg.

Единият от тях е с големина от 927 кв.м, а другият е от 956 кв.м. Върху тях има две 70-годишни сгради с обща площ от 520 кв.м РЗП. Те са били ползвани на времето като общежития на строителите от Е.С.О „Градстрой” и свързани с „Пловдивстройресурс”, част от „Строително-монтажен комбинат” – Пловдив.След приватизацията сградите влизат в активите на фирмата, но земята отдолу е общинска. Макар че се водят за жилищни нужди, в тях се помещават офисите на приватизираната фирма. Според независимата оценка двата имота с оценени 101 360 лева и 105 100 лева.

Фирмата, на която начело е Красимир Томов, а в Съвета на директорите е Муравей Радев, искаха да вземат двата имота по чл. 35 от ЗОС още в миналия мандат. Тогава обаче Община Пловдив не уважи искането – последваха и дела, които бяха спечелени до компанията. Така Община Пловдив трябваше да внесе предложението за гласуване, но както през октомври 2021, така и днес – предложението не бе прието. Отговорност от гласуването на местния парламент не може да се търси в съда.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 44 гласа.

Свързани новини