Отидете към основна версия

10 558 26

"Балонизиращият" имотен пазар се движи по ръба на пропастта

  • швеция-
  • имоти-
  • цени

Какво се случва в Швеция след десетилетния непрекъснат ръст на цените на жилищата

Снимка: Shutterstock

Раздутият пазар на жилища в Швеция e на ръба на пропастта, на фона на намаляващи цени и купувачи. пикът на сектора беше през миналата година.

Шведският пазар на недвижими имоти наблюдава "ясна промяна" в полза на купувачите през последните седмици, според национално проучване на брокери на недвижими имоти от водещата брокерска мрежа в Швеция Fastighetsbyran.

"Промяната беше толкова драматична, че „почти се сравнява с реакцията след падането на Lehman Brothers в началото на световната финансова криза“, каза главният изпълнителен директор на Fastighetsbyran Йохан Енгстрьом. Според него, много купувачи на жилища „предпочитат да изчакат“, без да знаят какво да очакват от пазара сега или в бъдеще.

Рисковете, свързани с икономическото забавяне, се изострят от високите нива на дълга на Швеция, натрупан по време на продължилия десетилетие жилищен бум. Това е сценарий, който отдавна тревожи централната банка на страната, тъй като дългът на Швеция е 200% от дохода на домакинството - ниво, което е очевидно по-високо, от която и да е от страните от G7.

По-строгите финансови условия трябва допълнително да отслабят пазара, тъй като Riksbank вече повиши лихвения процент от 0% до 0,25% през април, а прогнозите за по-нататъшни повишения се преразглеждат почти ежедневно.

Според данни на Svensk Maklarstatistik, през май 2022 г. цените на апартаментите в района на Голям Стокхолм са паднали с 2% в сравнение с предходния месец, докато стойността на частните къщи е отчела спад от 1%.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.

Свързани новини