Отидете към основна версия

7 312 19

Тук цените на имотите падат за девети пореден месец

  • китай-
  • цени-
  • жилища

Китай успешно продължава охлаждането на пазара

Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Китай паднаха за девети пореден месец, сигнализирайки, че търсенето остава слабо въпреки увеличената правителствена подкрепа за пазара на имоти.

Цените на новите жилища в 70-те най-големи града в страната, с изключение на субсидираните от правителството жилища, са паднали с 0,17% през май 2022 г. от спад от 0,3% през април, показват данни на Националното статистическо бюро.

Цифрите показват, че секторът на недвижимите имоти в Китай е далеч от възстановяване на фона на задълбочаваща се криза в работните места и слаб икономически подем. Тази година китайските домакинства започнаха да спестяват пари в брой - знак, че хората се подготвят за трудни времена, въпреки че в някои градове бяха премахнати ограниченията срещу коронавируса.

Китайските власти засилиха усилията си да забавят темповете на ръст на имотния пазар, което тежи на втората по големина икономика в света от близо година. Те включват призиви към банките да предоставят повече заеми, по-ниски разходи за ипотека и частично облекчаване на правилата за собственост на жилища.

Уенжоу - източен китайски град с близо 10 милиона жители, който запада от четири месеца, позволи на купувачите на жилище за първи път да плащат лихва по ипотека само за първите 3 години. „Все още не е ясно дали смекчаващите мерки ще имат ефект. Повечето предприемачи никога не са виждали пълно възстановяване на продажбите“, пишат изследователите на China Real Estate Information Corp.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.

Свързани новини