Отидете към основна версия

13 188 7

Къде предпочитат да купуват гръцки имоти българите

  • гърция-
  • имоти-
  • продажба-
  • чужденци

Силен интерес към ваканционните имоти в Гърция

Снимка: Shutterstock

Инфлацията и войната в Украйна не са повлияли на търсенето на ваканционни имоти в Гърция, сочи проучване на RE/MAX Гърция. От 76 агенции за недвижими имоти с над 1000 консултанти, 61% съобщават, че търсенето на ваканционни жилища и апартаменти не е значително засегнато, докато 39% подчертават, че интересът към наемането на обзаведени апартаменти в градски центрове като Солун се е увеличил значително. Експертите прогнозират по-нататъшен ръст на търсенето поради множество инфраструктурни проекти.

Много скандинавци планират да се преместят за постоянно в Гърция, след като се пенсионират. В същото време „увеличаването на търсенето на гръцки ваканционни имоти тази година изглежда е подпомогнато от много добрите туристически данни, както и значително по-ниските цени в сравнение с други средиземноморски или европейски дестинации.“

Данните от проучването показват, че Миконос е най-скъпия регион. Там средната цена на квадратен метър при ваканционните имоти е 7250 EUR/кв.м. Следват Парос (3450 EUR/кв.м) и Санторини (3250 EUR/кв.м).

В Йонийско море средните цени за Корфу варират от 1800 до 2500 EUR/кв.м, в Кефалония - от 1500 до 2600 EUR/кв.м, на Лефкада - от 1700 до 2150 EUR/кв.м. В същото време продажните цени на ваканционни жилища в туристическите дестинации като Халкидики са средно 1580 EUR/кв.м, във Волос 1700 EUR/кв.м и в Каламата 1950 EUR/кв.м.

Що се отнася до националностите с най-голям интерес към закупуване на ваканционни имоти в Гърция, RE/MAX отбелязва разделението между Северна и Южна Гърция. В северната част на страната интересът към жилищата е предимно от германци, сърби, българи, румънци и албанци. В южната част на Гърция имотите се интересуват най-много от израелци, китайци, германци, французи и ливанци.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.

Свързани новини