Отидете към основна версия

5 160 6

Какво се случва с луксозните жилища и къщи

  • луксозни имоти-
  • knight frank-
  • индекс-
  • данни-
  • цени

Поскъпването е 7.5% по данни на индекса Prime Global Cities

Снимка: Shutterstock

През второто тримесечие на 2022 г. цените на първокласните жилища в 45 града по света са се повишили средно със 7,5% на годишна база. За сравнение, през първото тримесечие годишният ръст е 10%. Цените са се понижили в шест града по света - подобна цифра беше регистрирана тримесечие по-рано, сочат данните на индекса Prime Global Cities, който се изготвя от консултантската компания Knight Frank.

Индексът Prime Global Cities проследява промените в цените на първокласни жилища (5% от пазара) в 45 града по света. Цените не отчитат инфлацията и се изчисляват в местна валута.

Най-силно поскъпване се наблюдава в Дубай. През второто тримесечие на тази година спрямо същото на миналата увеличението при луксозните имоти е 64.8%, отчита Prime Global Cities. Второто и третото място са съответно за два американска града – Маями (+37.3%) и Лос Анжелис (23.4%). За разглеждания период в Сан Франциско поскъпването на луксозните имоти е 22.2%. ТОП 5 на класацията завършва със Сеул – 20.9% ръст в цената на луксозните жилища и къщи.

На следващите 5 позиции до ТОП 10 се нареждат Голд Кост в Австралия, канадския Торонто, германската столица Берлин, Единбург в Шотландия и Дъблин в Ирландия. Поскъпването в тези градове варира между 10% и 15%.

В другия край на класацията е Уелингтън, където имотите са поевтинели с 8.1%, Франкфурт с понижение от 5.1% и Гуанджоу с обезценяване на луксозните имоти в рамките на 2.1%.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.

Свързани новини