9 Септември, 2022 14:37 5 147 6

Какво се случва с луксозните жилища и къщи

  • луксозни имоти-
  • knight frank-
  • индекс-
  • данни-
  • цени

Поскъпването е 7.5% по данни на индекса Prime Global Cities

Какво се случва с луксозните жилища и къщи - 1
Снимка: Shutterstock

През второто тримесечие на 2022 г. цените на първокласните жилища в 45 града по света са се повишили средно със 7,5% на годишна база. За сравнение, през първото тримесечие годишният ръст е 10%. Цените са се понижили в шест града по света - подобна цифра беше регистрирана тримесечие по-рано, сочат данните на индекса Prime Global Cities, който се изготвя от консултантската компания Knight Frank.

Индексът Prime Global Cities проследява промените в цените на първокласни жилища (5% от пазара) в 45 града по света. Цените не отчитат инфлацията и се изчисляват в местна валута.

Най-силно поскъпване се наблюдава в Дубай. През второто тримесечие на тази година спрямо същото на миналата увеличението при луксозните имоти е 64.8%, отчита Prime Global Cities. Второто и третото място са съответно за два американска града – Маями (+37.3%) и Лос Анжелис (23.4%). За разглеждания период в Сан Франциско поскъпването на луксозните имоти е 22.2%. ТОП 5 на класацията завършва със Сеул – 20.9% ръст в цената на луксозните жилища и къщи.

На следващите 5 позиции до ТОП 10 се нареждат Голд Кост в Австралия, канадския Торонто, германската столица Берлин, Единбург в Шотландия и Дъблин в Ирландия. Поскъпването в тези градове варира между 10% и 15%.

В другия край на класацията е Уелингтън, където имотите са поевтинели с 8.1%, Франкфурт с понижение от 5.1% и Гуанджоу с обезценяване на луксозните имоти в рамките на 2.1%.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    10 1 Отговор
    Случва се това, че вече заляха пазара.
  • 2 Кпсс

    9 1 Отговор
    Земете си пуканки ,нов фотьойл ,3д телевизор и седайте да гледате циркаааа.....
  • 3 Брокер

    3 2 Отговор
    Еееххх, още колко години ще дерзаетеее

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Цоко Смоко

    4 0 Отговор
    Тука у Мездра са цени трепач,кво само брецате
  • 6 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Брокер":

    А вие, още колко ще чакате и ще подновявате обяви?