Отидете към основна версия

4 092 1

Нестандартен метод за понижаване цените на жилищата

  • турция-
  • жилища-
  • цени

Турците превръщат офисите в жилища, за да отговорят на високото търсене

Снимка: Shutterstock

Министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мурат Курум обяви, че Турция ще преустрои 4 милиона квадратни метра офиси в цялата страна в жилищни сгради. Това ще е еквивалент на 50 000 нови жилища. Целта е пазарът да се справи с нарастващите цени на жилищата и наемните цени. Към момента само м Истанбул има 1,5 милиона квадратни метра офиси, които остават неизползвани поради строителни излишъци.

Наредбата, публикувана в Държавен вестник, определя срока за преобразуване на офисите в жилища – до 1 юли 2023 г. Самостоятелни единици от сгради в процес на изграждане или регистрирани като офиси, но все още неизползвани, ще бъдат преустроени в жилища.

Търсенето на жилища в Турция продължава да нараства, но предлагането изостава, което води до покачване на цените на имотите. Силното търсене се движи от частни купувачи и инвеститори, които се опитват да се възползват от горещия жилищен пазар, както и от нарастващото население.

Но ограничените доставки повишиха цените и жителите се борят да намерят достъпни жилища за наемане или закупуване. Освен това броят на разрешителните за строеж остава нисък, въпреки лекото възстановяване от спада през 2019 г., тъй като строителите се борят с недостиг и по-високи цени на материалите.

Продажбите на жилищни имоти обаче растат въпреки високите разходи по кредитите и главоломно растящите цени. Твърди се, че търсенето на жилища в Турция е достигнало 800 000 единици годишно, в сравнение с предлагането, което се движи около 550 000 единици.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини