Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 09:21 7 605 4

Проектът на Ердоган охлажда пазара

  • турция-
  • жилища-
  • реджеп ердоган-
  • програма-
  • цени

Имотният балон в Турция се пука

Проектът на Ердоган охлажда пазара - 1
Снимка: М. Богданова ©

Наскоро обявения от турският президент Реджеп Ердоган жилищен проект вече започна да възстановява баланса на пазара на недвижими имоти и оказва влияние върху търсенето. Очаква се стотици хора да кандидатстват за десетки хиляди жилища, които ще бъдат продавани на преференциални цени.

Силното търсене, но недостатъчното предлагане тласнаха цените на пазара на недвижими имоти в Турция нагоре. Но сега много хора кандидатстват за закупуване на дом чрез наскоро обявени проекти за социални жилища, което намалява търсенето и спуква ценовия балон на пазара.

„Пазарът на жилища е в застой поради ограниченията, наложени върху заемите, съчетани с намаляващата покупателна способност и наскоро обявения проект за социални жилища“, казва Хакан Акдоган, ръководител на TÜGEM, асоциация на консултанти по недвижими имоти.

Близо 250 000 жилища ще бъдат построени за 2 години в това, което властите наричат най-големия жилищен проект в историята на страната. Нещо повече, 100 000 парцела са обявени за продажба, за да могат хората да построят свои домове върху тях. За 5 години ще бъдат изградени 500 000 къщи.

Отделно Emlak REIT ще стартира друг проект, насочен към групите със среден и по-висок среден доход, вероятно през октомври. „Много хора ще поискат тези къщи и земя. Въпросните проекти ще наклонят везните в полза на купувачите на жилища, те ще имат предимство на пазара на недвижими имоти“, казва Акдоган. Той признава, че цените все още не са спаднали, но темпът на растеж осезаемо се забавя.

„Например, исканата цена на собственика на имота беше 3,25 милиона турски лири, въпреки че казахме на клиента, че реалната стойност на имота е 3 милиона лири. В лицето на по-слабото търсене този клиент сега е готов да продаде имота за 2,8 милиона лири“, обясни Акдоган.

Низаметин Аша, ръководител на Истанбулската асоциация на агентите за недвижими имоти, припомни, че 4 милиона души са кандидатствали за закупуване на къща по проекта за социални жилища само за шест дни. „Това означава, че 4 милиона потенциални купувачи не са на пазара в момента. Потенциалните купувачи ще се обърнат към правителствения проект, а това ще се отрази на продажбата на вторични жилища. Търсенето вече отслабва и цените падат“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    30 2 Отговор
    Навсякъде имотните балони се пукат, само в наше село ще се надуват вечно .

    Коментиран от #3

  • 2 Реалистът

    15 1 Отговор
    Странно,но няма коментари от типа че Ердоган се мислел за султан,или че са слаба икономика

    Коментиран от #4

  • 3 Хоягата

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    В наше село всичко е сбъркано и наобратно...
  • 4 Хахаха

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Реалистът":

    Икономики с регулирани от държавата цени през 20ти век: Националсоциализъм и комунизъм. Ердо от кои е според теб?