Отидете към основна версия

11 657 5

Очаква се поевтиняване на жилищата

  • нидерландия-
  • цени-
  • жилища

Анализатори очакват спад в цените в Нидерландия в края на 2023 година

Снимка: Shutterstock

Икономисти от нидерландската банка Rabobank очакват цените на жилищата в страната да се повишат средно с 3% през 2022 г., доста под 15,2%, прогнозирани по-рано за 2022 г., преди да спаднат в края на 2023 г. Спадът на цените ще се дължи на високите лихви по ипотечните кредити, енергийната криза и несигурните икономически перспективи.

Последните доклади показват колко труден е станал жилищният пазар в Нидерландия. Не само, че цените на жилищата в страната са се удвоили за последните 10 години, но и човек със средна заплата може да си позволи да купи само 1% от жилищните имоти. Въпреки че пазарът изглежда се охлажда, перспективите на Rabobank вероятно ще дойдат като облекчение за мнозина, които мечтаят да притежават собствен дом.

Цените няма да паднат рязко скоро, но охлаждането на нидерландския жилищен пазар изглежда ще продължи в краткосрочен план. Най-новите данни от Statistics Netherlands (CBS) и Land Registry показват, че цените на жилищата са се повишили с „само“ 11,9% между август 2021 г. и септември 2022 г.

Това е значително охлаждане в сравнение с 14,5%, регистрирани през юли, и над 20% увеличение, наблюдавано миналата зима. Цените продължават да растат, но CBS подчертава, че растежът е с все по-бавни темпове от месец май.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини