Last news in Fakti

8 Декември, 2022 14:21 13 874 8

Лихвите се вдигнаха и цените на жилищата паднаха

  • нидерландия-
  • жилища-
  • цени-
  • лихви-
  • ипотечни заеми

В Нидерландия апартаментите са поевтинели с 5.8%

Лихвите се вдигнаха и цените на жилищата паднаха - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Нидерландия са паднали с 5,8% през третото тримесечие на 2022 г., съобщи съюзът на агентите по недвижими имоти в страната (NVM). Анализаторите отдават спада на цените на нарастващите лихви по ипотечните кредити. Средните лихвени проценти в страната по 20-годишни ипотеки без държавни гаранции се повишиха до 4,3% от около 1,4% в края на миналата година.

Според статистиката цените на жилищата в Холандия са се удвоили между 2013 и 2021 г. поради продължаващия недостиг и ниските лихвени проценти. Ръстът достигна връх от почти 20% на годишна база през януари миналата година, според статистическата служба на Холандия. Предлагането на жилища остава ограничено и цените им през второто тримесечие са средно 425 000 EUR през третото тримесечие, което е с 2% повече от година по-рано, въпреки спада през третото тримесечие, по данни на NVM.

Пазарът също е засегнат от по-ниските разходи за живот поради инфлацията в Нидерландия, която достигна 17% през септември поради рязкото покачване на цените на енергията.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надеждата

    6 26 Отговор
    И тук ще паднат, кога паднат на кочо м.....
    източно европейци купуват цели сгради на проект и въобще не стигат до брокерската мрежа ....
  • 2 Загубен спекулант

    42 3 Отговор
    Миналата година купих дустаен апартамент, платих комисиони, данъци, такси, и освежих имота. Сега съм го пуснал за продан с 10% горница след разходите и никой не звъни. Мисля че се прецаках, ама така става като се слушат брокери и стоители.
  • 3 Гатанка

    39 3 Отговор
    Кое е това животно което вижда, че цените падат в целия сват, но стърди че в Бг ще растат ... ?
    .... точно така, това е тъпо броки .... !!!

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    35 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гатанка":

    Зависи кое броки слушаш. Моето броки ми казва, че едвам е продал две стари селски къщи за последното тримесечие, а ситуацията с имотния пазар му се вижда плачевна. И като го питам - Абе, нали цените скачат? Нали имотите се покачвали? - той избухва в неистов смях.
  • 5 Taka така

    11 10 Отговор
    Гейропа чао чао, кой е луд да ви живее по тия земи
  • 6 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    16 1 Отговор
    Любими думички. Лихви. Пари. Вдигат.
    Идете да си платите сметките преди да са ви паднали парите и да сме ви вдигнали лихвите. Благодаря.
  • 7 незнайко

    11 0 Отговор
    Нидерландия е страната която първа ще изчезне от картата след глобалното затопляне ако се СЛУЧИ !!! Това са фактите от учените !!!
  • 8 Байо

    3 0 Отговор
    И на моя му пада целеустрема нема вътък,огин ....