13 Януари, 2022 13:21 6 990 4

Превърнаха магазини в жилища

  • нидерландия-
  • жилища-
  • търговски център

Близо 2000 апартамента са разположени в бивши търговски центрове в Нидерландия

Превърнаха магазини в жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Нивото на свободни площи в различни търговски сфери на дейност в Нидерландия през 2021 г. спадна най-вече поради това, че част от имотите бяха преобразувани в жилища, сочи анализ на компанията Locatus. Делът на свободните площи в началото на миналата година беше 7.5%, а в края – 6.8%. В абсолютна стойност броят на свободните площи е намалял с 1750 обекта, до 14 500.

Недостигът на жилища в Нидерландия е огромен, а цените значително се повишиха. Средният клас имоти буквално липсва на пазара. Това превръща пустеещите търговски обекти в атрактивно място за преобразуването им в жилища, стига собственикът им да разреши това. „Дълго време цените на търговските имоти бяха малко по-високи от тези на жилищата, но нарастването на броя на свободните обекти доведе до свръхпредлагане на търговски имоти, благодарение на което и цената падна“, уточняват специалистите от Locatus.

Най-много търговските площи са намалели в градове с население над 100 000 души. Близо 25% от тези пустеещи имоти са били преобразувани в жилища през изминалата година. „Логично е, че именно на такива места нуждата от жилищна площ е по-голяма от тази на търговски имоти“, заключават от Locatus.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сгхк

    13 3 Отговор
    Тук сме инвестирали в празни жилища. Умни сме!

    Коментиран от #2

  • 2 Гражданин на планета земя

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Сгхк":

    България е една нестабилна държава за живее не. Никога няма да се оправи Бг.
    Даже след 1000 години.
    Двама българина десет мнения. Няма единство няма уважение между хората. Жалко за красива а и плодороден страна.
  • 3 Спас

    7 2 Отговор
    Аз съм бил в Холандия и не съм видял такова нещо. Тия от къде ги намират тия новини направо не мога да спра да се смея. Тука почнаха да продават яко фалирали заведения и магазини и се чудят брокерите как да ги котират.

    Коментиран от #4

  • 4 оня с коня

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Спас":

    В статията ясно е написано какъв е Сградния проблем в Холандия- Магазини и Складове - бол,Жилища - йок.Затова и собствениците като не намират Платежоспособен Търговски наемател,отдават застроената площ на Частно лице което ще го ползва за Живеене.Естествено това става с Предварителен Договор за дългосрочен Наем ,в който се отчитат и Инвестициите за Преобразуване/ремонт/ на Обекта в Жилище.