Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 13:21 11 594 5

Очаква се поевтиняване на жилищата

  • нидерландия-
  • цени-
  • жилища

Анализатори очакват спад в цените в Нидерландия в края на 2023 година

Очаква се поевтиняване на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Икономисти от нидерландската банка Rabobank очакват цените на жилищата в страната да се повишат средно с 3% през 2022 г., доста под 15,2%, прогнозирани по-рано за 2022 г., преди да спаднат в края на 2023 г. Спадът на цените ще се дължи на високите лихви по ипотечните кредити, енергийната криза и несигурните икономически перспективи.

Последните доклади показват колко труден е станал жилищният пазар в Нидерландия. Не само, че цените на жилищата в страната са се удвоили за последните 10 години, но и човек със средна заплата може да си позволи да купи само 1% от жилищните имоти. Въпреки че пазарът изглежда се охлажда, перспективите на Rabobank вероятно ще дойдат като облекчение за мнозина, които мечтаят да притежават собствен дом.

Цените няма да паднат рязко скоро, но охлаждането на нидерландския жилищен пазар изглежда ще продължи в краткосрочен план. Най-новите данни от Statistics Netherlands (CBS) и Land Registry показват, че цените на жилищата са се повишили с „само“ 11,9% между август 2021 г. и септември 2022 г.

Това е значително охлаждане в сравнение с 14,5%, регистрирани през юли, и над 20% увеличение, наблюдавано миналата зима. Цените продължават да растат, но CBS подчертава, че растежът е с все по-бавни темпове от месец май.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 2 Отговор
    айде по две за леф, давай нараоде
  • 2 МирО

    18 1 Отговор
    Бавно и постепено се пише : първо за охлаждане на имотния пазар , после за лек спад на цените на недвижимите имоти и т.н.
    Бе то на сивото да викаш бяло иди - дойди, но на черното как да му викаш ?
  • 3 Аз Кочо

    21 1 Отговор
    За банките и брокерите е охлаждане, за икономистите и купувачите е срив или спукване на балона. Както и да се каже е едно и също. Просто на едните не им се иска а другите го чакат с нетърпение
  • 4 Коментар

    8 0 Отговор
    Две статии публикувани една след друга с еднакви снимки в рублика имоти на факти. Едната статия в контекста на ръст на цените, другата за спад на цените. Тази за спад със 5300 разглеждания, тази за ръст с 800 броя разглеждания. Очевидно е че статиите за спад на цените се четат повече, въпроса е защо се публикуват постоянно статии за ръст на цените тогава. От къде идват приходите ?
  • 5 Спад на цените

    2 0 Отговор
    Едва ли. При сегашните цени на труд, материали и лихви?
    По - вероятно е спад в броя на сделките с лека корекция на цените.
    Банките вдигат лихвата и това ще укроти предприемачите в тази насока.