Отидете към основна версия

13 884 8

Лихвите се вдигнаха и цените на жилищата паднаха

  • нидерландия-
  • жилища-
  • цени-
  • лихви-
  • ипотечни заеми

В Нидерландия апартаментите са поевтинели с 5.8%

Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Нидерландия са паднали с 5,8% през третото тримесечие на 2022 г., съобщи съюзът на агентите по недвижими имоти в страната (NVM). Анализаторите отдават спада на цените на нарастващите лихви по ипотечните кредити. Средните лихвени проценти в страната по 20-годишни ипотеки без държавни гаранции се повишиха до 4,3% от около 1,4% в края на миналата година.

Според статистиката цените на жилищата в Холандия са се удвоили между 2013 и 2021 г. поради продължаващия недостиг и ниските лихвени проценти. Ръстът достигна връх от почти 20% на годишна база през януари миналата година, според статистическата служба на Холандия. Предлагането на жилища остава ограничено и цените им през второто тримесечие са средно 425 000 EUR през третото тримесечие, което е с 2% повече от година по-рано, въпреки спада през третото тримесечие, по данни на NVM.

Пазарът също е засегнат от по-ниските разходи за живот поради инфлацията в Нидерландия, която достигна 17% през септември поради рязкото покачване на цените на енергията.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.

Свързани новини