Last news in Fakti

21 Октомври, 2022 16:43 2 137 7

Наемите растат с най-бързи темпове от 2008 година насам

  • нидерландия-
  • наем-
  • жилища-
  • поскъпване

Поскъпване от 3% на годишна база в Нидерландия

Наемите растат с най-бързи темпове от 2008 година насам - 1
Снимка: Shutterstock

През август на текущата година наемните нива на жилищата в Нидерландия са средно с 3% по-високи от същия месец на миналата година, което е най-силният годишен прираст от 2014 г. насам, сочат данните на Националния статистически институт на страната (CBS).

От там изследват както цените на социалните жилища, така и тези в частния сектор. Наемите в последната категория са се увеличили с 3,8%. Обитателите на социални имоти плащат средно с 2,6% повече.

Наемите в Амстердам са нараснали най-много от четирите големи града. Отчитайки броят на жителите, наемът в столицата се повишава средно с 3,6%. Град Утрехт е на второ място с 3,5%. От провинциите растежът е най-бърз в Северна Холандия (+3,4%) и най-бавен в Дренте и Фризия (+2,5%).

Правителството коригира наемната политика от 1 юли 2022 г. За разлика от 2021 г., наемите на социални жилища също може да се повишат. Това се случи в съответствие с фиксирана сума, базирана на доходите на наемателя.

Асоциацията на наемателите на Woonbond е обезпокоена от високия ръст на наемите тази година. „Това е тревожно, тъй като по-високите наеми идват с по-високи сметки за енергия. Така жилищата бързо поскъпват“, отбелязва организацията.

Woonbond смята, че правителството трябва да вземе допълнителни мерки, за да гарантира, че наемателите няма да плащат високи наеми за къщи с лоша изолация. Например Woonbond иска единичният стъклопакет да се счита за дефект от сега нататък. „Това гарантира, че подмяната на единични стъкла е отговорност на наемодателя. Ако хазяинът откаже, това означава намаление на наема до подмяна на неефективната дограма”, посочват от сдружението.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софянец

    4 8 Отговор
    И в София имотите и наемите само нагоре

    Коментиран от #3

  • 2 Аз Кочо

    9 4 Отговор
    Ако наемите растат значи сделките с имоти а и цените са паднали, закон
  • 3 МирО

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Софянец":

    Малко ме съмнява в тази криз да вървят нагоре, по вероятно е цените на имотите и наемите да поемат надолу.
  • 4 Гост

    4 5 Отговор
    Пия си кафето и влязох да се разтоваря,но много малко сте ривали по темата
  • 5 Брабус

    4 2 Отговор
    Накратко: "Купете си имот,за да печелите от наем"..хаха
  • 6 Гост

    5 1 Отговор
    Все повече витрини се опразват. Сигурно защото много върви бизнесът с наемите.
  • 7 Инвеститор

    1 2 Отговор
    Какъв хубав ден,турчетата бачкат здраво и всичко е продадено още на карабина.